Vattenflaskan - inne att ta med ut
NORRKÖPINGAtt ta med sig vattenflaskan överallt har blivit något av en hälsotrend. Det är en bra vana, särskilt nu i sommarhettan. Ju varmare det är och ju mer vi rör på oss desto mer vätska behöver vi för att må bra.
Carola Larsson dricker fem liter vatten om dagen när det är varmt. Vatten släcker törsten bäst, säger hon. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
Men Karin von Arnold från Linköping går inte omkring med en vattenflaska för att se frisk och häftig ut.
- Jag hade ont i huvudet, därför köpte jag en flaska vatten, säger hon.
Carola Larsson ligger och solar i Vasaparken. Med sig har hon en tvålitersflaska med vatten. Hon är noga med att få i sig tillräckligt med vätska i värmen.
- Det är farligt att vistas i solen utan att få i sig vätska. Och vatten släcker törsten bäst, säger Carola Larsson.
En vuxen man består till sextio procent av vatten och en kvinna innehåller femtiofem procent vatten. En varm sommardag kan vi svettas bort flera liter, även om vi sitter still. Därför är det viktigt att dricka mycket i värmen. Särskilt barn och äldre är känsliga för vätskebrist.
Frida Kosterhed, 9, är på besök i Norrköping med familjen. Hon har haft med sin vattenflaska under hela resan hemifrån västkusten till Norrköping. På Kolmården fick hon fylla 50-centilitersflaskan tio gånger.
När vätskenivån sjunker blir man ofta trött, får ont i huvudet och problem med koncentrationen. Vid vätskeförluster på 4-5 procent av kroppsvikten försämras prestationsförmågan med hela 30 procent.
<b>Risk för solsting</b>
Den som överhettats och får för lite vätska under en varm dag kan drabbas av solsting. Symptom på solsting är yrsel, förvirring, temperaturstegring och mag- och tarmproblem. Solsting undviks genom att man dricker mycket och söker svalka.
Färgen på urinen ger bra vägledning om hur det står till med vätskebalansen. Den ska vara svagt gul, är den mörkare behöver du dricka mer. Men undvik att släcka törsten med till exempel öl eller kaffe, som har en vätskedrivande effekt.