Vattenfall var nära att lyckas med en försäljning för två år sedan – men en tänkt köpare backade ur i sista stund.
Sedan dess har det mest handlat om sanering kring det som en gång i tiden var tänkt att bli Sveriges första kärnkraftverk när det börjades bygga 1962 men som sedan blev ett oljeeldat kraftverk tills nedläggningen 2010. Totalt kommer den att kosta nästan 100 miljoner kronor. Bland annat har 650 ton asbest tagits bort ur den stora byggnaden.
– Just nu håller vi på med oljebergrummet. Allt har gått enligt planerna, och när det är klart har vi miljösäkrat reaktorbyggnaden. Det är viktigast för oss i dagsläget, säger Per Ljung, som är den som har hand om försäljningen av Marvikens kraftverk och marken, totalt 250 hektar – varav 160 hektar är vatten.
Norrköpings kommun är på väg att säga ja till vindkraft i närheten?
– Finns ju inget principiellt från vår sida mot det, men vi har ju jobbat för att få dit en annan verksamhet. Vi har haft synpunkter på de förslag om vindkraft som getts, de har också ändrats, säger Per Ljung.
Planen var ett spännande friluftsområde, med fritidshus, badplats, fiskehamn och en väl tilltagen marina och den 87 meter höga kraftverksbyggnaden som ett centralt beläget hotell med en restaurang på toppen, var den storslagna drömmen då.
Vattenfall är dock öppet för andra alternativ.
Möjligheten finns att det blir en ny industriverksamhet, vilket lokalerna också är ämnade för i detaljplanen. För att det ska bli verklighet med kommersiell planer krävs en ny detaljplan. Att en konsortium, Vindpark Marviken, vill lägga parken där beror förutom vindförhållandena också på att just Vattenfall har en kraftledning i Bråviken.