När Vattenfall sålde Marviken gjordes en bedömning av anläggningen om det kunde vara säkerhetsmässigt eller miljömässigt känsligt, säger Markus Fischer, pressekreterare vid Vattenfall.
– Det var tidigare ett oljeeldat reservkraftverk, som togs ur drift 2009 för att sedan avvecklas. Därefter sanerades fastigheten och byggnaden i flera steg. Slutsatsen var sen att den inte var känslig ur säkerhetssynpunkt, i och med att den varit avvecklad så länge, säger Markus Fischer.
Säkerhetsaspekten var knuten till hur anläggningen skulle kunna eller var tänkt att användas. Och alla intressenter, det fanns fler än Synthesis, var inriktade på att utveckla fastigheten för etablering av bostäder och liknande.
– Baserat på objektets karaktär och tilltänkt användning gjorde vi då sedvanliga bakgrundskontroller: kontroll ur belastningsregistret, tidigare konkurser, skatteskulder eller andra skulder hos kronofogden och då fann vi ingenting som hindrade en försäljning till Synthesis Real Estate.
Hade ni någon kännedom om Adlers kopplingar till Kina då?
– Inte mig veterligen. Jag har ju läst under det senaste året, eller åren, om att det har skrivits om det. Det fanns inte sådana uppgifter som framkom då.
Hade det förändrat bilden, hade ni sagt nej då?
– Det kan jag inte säga på rak arm, men med tanke på den publicitet som har varit, det är klart att möjligen att det hade gjort att man hade tittat lite extra.
Det är skillnad på att som här sälja en anläggning som varit ur drift i tio år, var avvecklad och sanerad, och att sälja ett värmekraftverk som producerar fjärrvärme och är samhällskritiskt, menar Fischer. I Marviken var det byggnaderna och marken som var intressant för köparna.
Marviken har en egen hamn och ligger strategiskt bra till, vid inloppet till Norrköping. Var det något man funderade på om man ska tänka militärstrategiskt? Fanns det med i diskussionen då?
– Det finns, vet jag, anläggningar där vi har eller har haft diskussioner med försvarsmakten, men i det här fallet gjordes en bedömning att det inte var kritiskt.
Så det var ingen diskussion med försvarsmakten vid försäljningen?
– Inte mig veterligen, nej.
Att Adler även skulle satsa på beräkningsintensiv datorkraft i Marviken var inte heller något som vad Fischer kan minnas fanns med i diskussion.
Vattenfall fortsätter att följa skriverierna, då Synthesis är kund hos dem: Vattenfall är en av elleverantörerna till Marviken. Vattenfall har också haft ansvar för att följa upp en sanering av ett bergrum som tidigare varit oljelager.
Har ni haft några problem med betalningar från Adlers sida?
– Jag kan säga att just nu har Synthesis inga skulder till oss.
I ljuset av vad som har skett: ångrar ni att ni sålde till Synthesis?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi har sålt anläggningen och gjort de kontroller vi ansåg var nödvändiga. Men vi följer förstås ärendet, säger Markus Fischer.
Försäljningen ägde rum i augusti 2018 med tillträde i januari 2019. I februari 2019 presenterade Niclas Adler storslagna planer på en skärgårdsstad, datorhall och museum vid Marviken.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist har nu beslutat att omedelbart och tillsvidare avbryta allt samarbete med Synthesis Analytics AB där Adler är vd. Detaljplaneprocessen pausas.
Kommunen har enligt uppgift till Folkbladet lämnat över hemligstämplat material till säkerhetspolisen.