Vasaparken jubilerar

Vasaparken i Norrköping firar 70-årsjubileum i år! Parken som fått sitt namn efter Gustav Vasa eller hans ätt, stod färdig 1949.

Foto:

NORRKÖPING2019-08-31 12:00

Parken blev, med sitt centrala läge, snabbt den mest besökta parken i hela Norrköping. Och på den tiden, sena 40-talet, fanns från början bland annat klätterdjur, träbilar och skeppet Albertina att leka på.

Det framgår inte, men vi kan väl gissa att Albertina var ett skepp som placerats i plaskdammen.

Det här gamla vykortet visar parken någon gång under 1950 och tittar man noga är det mycket som är sig likt än idag och framförallt då barnbassängen, som verkar ha varit minst lika populär då, som nu.

Däremot har lekparken i bakgrunden förnyats en hel del och senast var ju bara för några år sedan, när många spännande lekobjekt installerades.

Längst bort syns den så kallade ”solmuren”, där många satt på bänkarna och solade sig en stund, precis som idag.

Om man tjuvtittar på baksidan av vykortet, är det avsänt någon gång under 1950-talet från Norrköping till Stockholm, där någon kär vän lär finnas.

Vi saxar lite ur texten, som är skriven på engelska, men som översatt låter ungefär så här:

”Vi seglar inte i natt, utan redan nu. Jag hade hoppats att du kunnat komma ikväll, men det är försent för ett sånt besök nu. Jag hade hoppats kunna gå på bio med dig, darling, ikväll, men det går inte nu. Jag skriver ett brev också till dig imorgon”.

Frågan är hur snabbt vykortet fraktades från Norrköping till Stockholm, eftersom brevskrivaren nämner på vykortet vad som händer ”ikväll”. Det hade förstås fungerat i dagens blixtsnabba mailande, men vykortskrivande på 1950-talet, tog nog betydligt längre tid att nå rätt adress, jämfört med mailen.

Vykortet kommer från Kjell Jonassons samling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om