"Vårt samhälle dör utan skolan"
SIMONSTORPSkolan i Simonstorp är åter nedläggningshotad. För tre år sedan var det en kamp mellan lärare, föräldrar och kommunen och nu börjar det om. - Om skolan läggs ned så tror jag att vårat lilla samhälle kommer att dö ut. Skolan är hjärtat här, säger Johan Skogvik, förälder till tre barn på skolan och aktiv i idrottsföreningen.
Lärare och föräldrar kan inte längre vara tysta utan tänker kämpa för att få ha kvar skolan. "Men vi vill inte att det ska bli någon pajkastning utan mycket hellre ett samarbete och samtal för att lösa det här på bästa sätt", säger lärare Maud Gustavsson, Johan Skogvik och Maritza Derestam i intresseföreningen Simonstorparna. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Men nu tänker vi inte vara tysta längre. Elevantalet på vår skola har inte minskat utan tvärt om ökat, berättar Maritza Derestam, aktiv i intresseföreningen Simonstorparna.
- De pengar som de kanske sparar på att stänga skolan måste väl läggas på skolskjuts till Åby och det kostar väl också pengar, säger Johan Skogvik.
<b>Lägerskola</b>
Hur mycket kommunen skulle tjäna på att stänga skolan har gruppen inte fått redovisat. Men de är mycket intresserade av att få veta för att kunna komma med förslag på andra lösningar.
- Det är en bra plats här i Simonstorp så på sommaren kan vi även ta barn från Åby när vissa skolor och fritidshem har semesterstängt. Dessutom kan vi kanske ordna lägerskola, säger Johan Skogvik.
<b>"Stoppar inflyttningen"</b>
En nedläggning av Simonstorps skola innebär att eleverna flyttas till skolor i Åby. Men det höga antalet elever där resulterar i att eleverna från Simonstorp kommer att placeras på olika skolor. Det kommer också att ha en negativ inverkan på det lilla samhället.
- Jag tror att byn kommer att dö ut om skolan läggs ner. Det är många som flyttat hit från andra stora kommuner för att få lugn och ro. Att det inte finns någon skola för våra barn stoppar inflyttningen och blir nog en anledning för många att flytta här ifrån, förklarar Maritza Derestam som själv har flyttat med familjen från Stockholm till Simonstorp. Om skolan försvinner vet hon inte om familjen bor kvar. Kanske går flyttlasset tillbaka till Stockholm.
- Jag vill inte att min sjuåriga son ska sitta på buss till Åby och efter skolan gå omkring där ensam. Det skulle inte fungera, fortsätter hon upprört.
- Jag törs inte ens tänka tanken att skolan kommer att försvinna, den tanken existerar inte. Att ta bort skolan skulle vara ett hån mot oss alla som bor här, säger Johan Skogvik.
<b>Nära till naturen</b>
Maud Gustavsson har varit lärare i Simonstorp i nio år. Totalt finns där idag tre lärartjänster och flera stödpersoner.
- Att vara lärare här ute är ett levnadssätt. Läget vid sjön är idealiskt och vi har lagom stora klasser, berättar hon.
Det är en skola nära till naturen och det lilla samhället. De beskriver en skoltid här som harmonisk och bra för de elever som behöver extra mycket hjälp.
- Kanske kan det vara en idé att vi kan ta en del elever från Norrköping som behöver mer hjälp. Här har lärarna mer tid och miljön är lugn och harmonisk, berättar de gemensamt.
<b>Många idéer</b>
Idéerna för att hålla kvar skolan i Simonstorp är många och förtvivlan om hotet skulle bli verklighet oändligt stor och skrämmande.
- Vi kan idag inte ens tänka oss att det skulle försvinna. Det kommer inte att bli något kvar av vårt samhälle Simonstorp då, förklarar de och tittar ut över den isbelagda sjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!