Swed Handling är ett grossistföretag som köper in kemikalier, tappar upp dem på mindre förpackningar och distribuerar dem till kunder över hela Sverige. De har 450 olika produkter i sortimentet och en del blandar de eller späder ut själva. Totalt är de cirka 90 anställda och omsätter drygt 700 miljoner kronor.
Tillsammans med sin syster Therese Ekholst, som är logistik- och säkerhetschef, blev Rickard nyligen utsett till Årets företagare. Organisationen Företagarna utser vinnaren och de har inte bara tittat på ekonomisk tillväxt och hur stort företaget är, utan även på kriterier som hållbarhet, miljö och personal.
– Det här blev en boost för alla anställda, säger Rickard och berättar att det bjöds på tårta dagen innan Folkbladets besök.
Företaget startades av Rickards pappa 1989.
– Han startade med två tomma händer. Det var en chaufför, han själv och en som jobbade med försäljning.
När Rickard tagit studenten från ekonomiprogrammet var planen att skulle studera vidare till jurist. Men i en period mellan lumpen och studierna började han jobba hos pappan.
– Jag började på lagret, körde truck och blandade kemikalier, säger Rickard.
– Jag var egentligen inte jättesugen på att börja plugga och det var ju roligt att jobba. Farsan sa: det är bra med utbildning, men arbetslivserfarenhet är inte så dumt det heller. Så jag tänke att jag tar ett sabbatsår. Och då fick jag börja sälja, något som jag än idag tycker är det roligaste som finns! säger Rickard.
Företaget växte och Rickard blev kvar. Ett år har vid det här laget blivit 28. Han fick mer och mer ansvar och 1998 blev han försäljningschef. 2007 tog han över som vd. Samma år hade företaget vuxit ur sin anläggning på Händelö och de bestämde sig för att bygga en ny. 2011 stod en 20 000 kvadratmeter stor anläggning klar.
– Det var min pappas sista projekt i företaget. Han skulle ha varit väldigt stolt idag, säger Rickard och syftar på utmärkelsen som syskonen fått.
Att det var Swed Handling som drog det längsta strået tror Rickard till stor del har att göra med deras hållbarhetsarbete, som de från redan från början satsat hårt på. De var Sveriges första kemiföretag som blev miljöcertifierat och de gjorde en hållbarhetsrapport redan 2020, innan det var krav på att göra det. Ett exempel på deras miljömedvetenhet är att de hela tiden återanvänt det emballage som kemikalierna levereras i, i stället för att som de flesta andra i branschen sälja det som engångsemballage.
– Sen handlar det också om materialval. Vi säljer till exempel spolarvätska i påsar i stället för i dunkar, då sparar man väldigt mycket plast.
Nytt i branschen är också att man renar och återanvänder lösningsmedel och glykoler, vilket kommer mer och mer.
Varför jobbar ni så hårt med det här?
– Det är för vi tycker att det är viktigt, inte minst för miljön, men också för de som arbetar med våra produkter. I vissa fall kan de vara ganska farliga att hantera och inte jättenyttiga att exponeras för. Då är det jättebra att komma med alternativ.
Vad betyder priset för företaget?
– Det är en enorm boost. Jag vet att det är ett personligt pris, men jag uttrycker mig hellre i termer av att vi är Årets företag. Det är vi tillsammans som har gjort det här möjligt. Jag har alltid tryckt på lagarbete.