"Värstascenariot" hotar bröstkirurgin
Bröstkirurgins framtid utreds nu inom landstinget. "Värstascenariot", sett i det lokala perspektivet, är att den skulle helt försvinna från Norrköping till Universitetssjukhuset. Farhågor finns. Även om det från ledande håll betonas, att inget är förutbestämt.
- Vi kan ta hand om all bröstkirurgin även här hos oss, det enda som krävs är att vi får hit en patolog. Om de bara sätter till en gubbe här, genom att anställa eller flytta hit från Linköping, är det sen bara att köra på. Det är ingen stor apparat, som det handlar om.
Nödvändig
Patologen är nödvändig för att man omgående ska kunna få svar på om vävnader, som snittats ut under operation, innehåller cancer. Patologer har tidigare funnits på Vrinnevisjukhuset men på senare år försvunnit därifrån.
Allmänt menar Krook, att volymen bröstpatienter i länet är såpass stort att det rimligen krävs verksamhet på fler ställen än bara ett.
Mindre svåra fall
Även om det till slut skulle bli så, att Universitetssjukhuset får hand om de tyngre fallen återstår ändå ett stort antal mindre svåra fall - och det kan då gälla bröstcancer likaväl som t ex prostatacancer och tjocktarmscancer - som kan anses falla under rutinsjukvården. Och som då, under alla förhållanden, bör kunna hanteras vidare på Vrinnevisjukhuset.
Kirurgicentrums chef Gunilla Gunnarsson säger, att utredningen - som nu ska igång - ska ta upp hela verksamheten inom bröstkirurgin i både Norrköping och Linköping.
Avancerad verksamhet
Särskilt ska också utredas möjligheten att lägga mer avancerad verksamhet på Universitetssjukhuset, medan däremot "vanlig" bröstcancerkirurgi sker inom ramen för den dag-dygn-kirurgiska verksamhet, som ska igång på Vrinnevisjukhuset.
- Men om bröstkirurgiverksamheten föreslås flyttas över till Linköping måste man också tala om, vilken verksamhet som i så fall ska flyttas därifrån till Norrköping. Annars finns det inte utrymmen för bröstkirurgin att flytta till.
Oberoende
Gunnarsson säger vidare, att utredningen ska få en oberoende ordförande. Att bröstcancerkirurgin utreds har ingen som helst politisk bakgrund, utan det är läkarna själva som velat utreda centralisering av verksamheten.
Bland dessa läkare ingick då även de båda, som sedan dess har slutat vid Vrinnevisjukhuset. Dessa vakanser i Norrköping lär väl bli en av pusselbitarna när utredningen - som fått tid på sig till den 15 juni - läggs fram.
Förutom behandling av bröstcancer ingår också bröstrekonstruktioner och -förminskningar i bröstkirurgin.
Idag finns bröstkirurgin vid länets samtliga tre sjukhus.
Att centralisering har sina fördelar bestrids av ingen, samarbete mellan läkare och sjuksköterskor från olika områden ger bättre vård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!