Värst i Sverige
Av Sveriges drygt 70 akutsjukhus är Vrinnevisjukhuset i Norrköping ensamt om att ha ett så stort upptagningsområde utan en fullvärdig akutsjukvård. Det är en nedskärning som inte har sin motsvarighet i någon del av Sverige.
Botten, akuten. Ingen annanstans i Sverige finns ett sjukhus med så många patienter som 175 000 i sitt upptagningsområde - utan en fullvärdig akut. Folkbladet har kollat samtliga landsting i landet och till höger ser ni ett urval. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Norrtälje har
Folkbladet har tittat på akutsjukvården i Sverige och konstaterar att inget akutsjukhus med lika stort upptagningsområde som Vrinnevisjukhuset står utan en fullständig akutsjukvård. Snarare tvärt om, många sjukhus med mindre upptagningsområde har kvar en fullvärdig akutsjukvård. Norrtälje med ett upptagningsområde på 80 000 har en fullvärdig akut, där drogs förslaget om nedskärningar av akuten bort efter protester.
Ologiskt
Norrköping är den sjunde största staden i Sverige och akutenheten har ett stort upptagningsområde på 175 000 människor. Men sedan den förste mars är akutsjukvården på Vrinnevisjukhuset inte fullvärdig enligt socialstyrelsens beskrivning. Nu har frågan om upptagningsområde börjat diskuteras på läkarförbundet i Stockholm. Med stort allvar granskas utvecklingen av akutsjukvården, däribland situationen i Norrköping.
Det är få län i storlek med Östergötland som bara har ett sjukhus med en fullvärdig akutsjukvård. Halland har till exempel två sjukhus med fullvärdig akutsjukvård. Men Östergötland har nu bara ett fullvärdigt akutsjukhus i Linköping. Trots att Linköpings upptagningsområde är mindre än Norrköpings.
- Vi bedriver mer länsverksamhet än vad de gör i Linköping. Vi har fler äldre patienter, fler vårdtagare och ett större antal diagnoser, säger Helene Andersson-Molina, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset.
Annat befolkningsunderlag
Inom läkarkåren benämns den första tiden efter en olyckshändelse för "den gyllene timmen". Det är den tid där insatserna är avgörande för patientens fortsatta hälsa. Men en olyckshändelse i skärgården gör att tiden för ambulans till Linköping lätt överstiger "den gyllene timmen". Och att jämföra med de norra delarna av Sverige där avstånden mellan sjukhusen är långt är inte möjligt. Befolkningsunderlaget är ju ett helt annat. Varför skulle annars Stockholms läns landsting ha sex fullvärdiga akutsjukhus, tre på bara några kilometers avstånd.