Varsågoda och välj - men vad?

Välja gymnasielinje! Vem kan göra det? Finns valfriheten? Vilka dörrar stänger jag med mitt val? Hur viktigt är valet?
Frågor som ger panik för en viss åldersgrupp och kanske deras föräldrar.
På Elsas hus i Linköping har man gjort teater av det akuta problemet. Premiär på fredag av I skuggan av fläskberget.

Mats Huddén, Emma Peters och Marika Strand i en scen ur "I skuggan av fläskberget" Foto: Janne Forsby

Mats Huddén, Emma Peters och Marika Strand i en scen ur "I skuggan av fläskberget" Foto: Janne Forsby

Foto:

NORRKÖPING2007-03-21 06:00
Författare är Christian Augrell och han har tillsammans med ensemblen gjort research ett halvår bland berörda Linköpingselever.
Nu utspelar sig resultatet i Brändströmgymnasiet, en kommunal friskola.
Det handlar om Jon som ska välja och han har inte en susning om vad.
Det handlar om Freja som redan går på gymnasiet men har börjat ana att hon är utsatt för lögner.
- Skolorna måste ju göra det här valet så avgörande viktigt för att annars skulle det ju inte spela någon roll vilken skola eleverna valde. Men nu ska varje skola sälja sig.
Det säger Måns Lagerlöf som har regisserat.
- Ämnet är enormt, säger han. Vi ställer frågor om vad eleverna ska utbildas till och vad det där honnörsordet valfrihet egentligen innebär. Vi menar att skolorna avhänder sig ansvar för de här 15-åringarna genom att hänvisa till "det egna, fria valet". Skolan ska bara sälja sin produkt och vi har mött enormt uppstressade elever i den här situationen.

Öppet hus
Till problemet kommer det politiska beslutet att krympa möjligheterna till Komvux-studier i efterhand menar Lagerlöf.
En visning av andra aktens start visar hur rektorn (Marika Strand) hälsar alla så hjärtinnerligt välkomna till skolans öppna hus. Den stackars Jon finns där, vilset spanande. Den arga Freja tar miken och skriker ut sin protest. Rektorn bjuder på finfina grejer, en riktig stå-uppare som en gång varit hennes elev. Egentligen en arbetslös s.k. komiker. En riktig entreprenör (Mats Huddén) framträder som "räddare" av evenemanget och gapar nostalgiskt om hur radikala alla var på hans tid, -68.
Det känns riktigt pinsamt.
- Alla känner lätt igen honom som den gamle kapitalisten, vi leker lite med den gamla agitationsteatern, säger Lagerlöf. Vi vill visa hur den generationen har roffat åt sig allt, mer än någon tidigare eller senare. Det är hög tid att att dela med sig.
Det låter som det är dags för politisk teater, men att det blir kul kan vi också se. Inte minst när Freja ger fingret åt entreprenören och skriker Vägra vara dussinmänniska, leve Sartre! och Att välja är att leva - tänk på dig!

En verklighet
I verklighetens skola, visar det sig, hamnar väldigt många som fiskrensare i norra Norge, vilket val dom än gör. Såväl den duktiga flickan som gör allting "rätt" som han som aldrig riktigt kan bestämma om det är trummis han vill bli eller vad.
Fläskberget (Nuders köttberg) står i vägen.
Magnus Möllerstedt har gjort en scenografi som visar på ett 50-talsaktigt idylliserat folkhem, det som inte längre gäller som mål. Utöver de nämnda skådespelarna ser vi Yngve Dahlberg, Mathias Lithner och Emma Peters.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om