Varsågoda - det är serverat

Alltfler Norrköpingsbor struntar i att laga sin julmat själv och beställer istället hem "catering", det vill säga färdiglagad mat som levereras hem till dörren.
- Jag tror inte det beror på att vi blivit mer lata, utan att vi fått det bättre ställt och att även värdinnan därmed vill vara med och koppla av från spisen och bara vara matgäst på julfesten, säger Jonas Dillqvist, som driver en av Norrköpings många restauranger med cateringservice.

Cateringkocken Jonas Dillqvist kommer med ännu en laddning med jultallrikar från sin cateringrestaurang, en bransch som ökar alltmer inom Norrköpings restaurangvärld.
FOTO: JANNE FORSBY

Cateringkocken Jonas Dillqvist kommer med ännu en laddning med jultallrikar från sin cateringrestaurang, en bransch som ökar alltmer inom Norrköpings restaurangvärld. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-12-19 06:00
- Catering handlar ju om att producera, paketera, leverera och transportera ut maten till kunden.

<B>+ Och julen är kanske mest hektisk under året?</B>
- Den omfattar 25 procent av hela årets omsättning och vi levererar upp till 1.500 jultallrikar per dag som mest.

<B>+ Då lär du vara ganska trött på julmat själv, när det närmar sig julafton?</B>
- Ja, numera äter jag julmat endast på julafton och säger nej till alla andra tillfällen till julmat. Det skulle aldrig gå att äta julmat var och varannan dag, när man jobbar med det så här.

<B>+ Hur stor personalstyrka krävs för catering?</B>
- Som mest är vi åtta anställda, som klarar hela kedjan av arbetsuppgifter. Och då handlar det framförallt om fredagar och lördagar, då den överlägset största beställningsvolymen kommer in medan övriga dagar i veckan är ganska lugna.

</B>+ Längtar du aldrig efter att börja jobba på en vanlig restaurang istället för den här "utkörningsrestaurangen"?</B>
- Nej, jag har arbetat på vanliga restauranger under många år tidigare, eftersom jag varit i matlagningsbranschen sedan början av 1980-talet.
- På catering slipper man den press som det innebär att kunden sitter och väntar på maten, utan här kan vi i god tid planera för matlagningen och leveransen i ett lugnare tempo än på en vanlig restaurang.

<B>+ Hur har cateringmaten förändrats på de fem år du varit i branschen?</B>
- Cateringmaten har blivit mer internationell och ofta får vi beställningar på asiatisk mat och exotiska rätter vid sidan av den traditionella svenska maten.
- Vi levererar oftare asiatisk mat, plockmat och bufféer än det tidigare vanliga konceptet med förrätt, varmrätt och dessert. Men som cateringkock får man givetvis vara mycket flexibel och alltid försöka laga det som kunden vill ha - och det innebär ganska varierande matsedel!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om