Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värre än vanligt

Igår hölls den muntliga förberedelsen i rättsprocessen mot de tre kyrkopolitiker som vägrat betala tillbaka pengar de påstås ha fått i felaktig ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Tvisten handlar om tolkningen av begreppet "förlorad arbetsinkomst".
Parterna var långt ifrån ense, men Anders Palm, fd lagman, manade dem ändå att försöka nå en förlikning.

NORRKÖPING2004-06-17 06:00
- Här finns en hel del tveksamheter på ömse håll. Det är nästan värre än det brukar vara. Det går inte att säga vem som vinner målet, och det brukar vara grund för en förlikning av ekonomiska skäl, säger Anders Palm.
Han är pensionerad lagman inkallad till Norrköpings tingsrätt eftersom det uppstått en jävsituation då en av kyrkopolitikerna, Pehr Löfgreen (m), också är nämndeman. På grund av jävsitsen kan det komma att dröja innan det blir en rättegång, eftersom en opartisk rätt måste tas fram.
Det var en oenig kyrkonämnd som beslutade att ärendet som ligger hos kronofogden ska överlämnas för rättslig prövning i tingsrätten. Igår var det dags för muntlig förberedelse, då gås bevisningen igenom inför en fortsatt rättsprocess.
Linköpingsjuristen Anders Wingmark företräder Norrköpings kyrkliga samfällighet. Han yrkade på återbetalning av 68 615 kr från Bo Wetterhall (c), 45 911 kr från Peter Fagerlund (m) och från Pehr Löfgreen (m) 60 044 kr, för alla tillkommer också ränta. Återbetalningskravet grundar sig på brott på grund av felaktig utbetalning under 1998 till 2001.
Men politikerna anser att de följt regler och praxis för ersättningsutbetalningar som gällde under den förra mandatperioden.
Tvistens kärna handlar om hur begreppet förlorad arbetsinkomst ska tolkas. Kärandesidan menade att det kan inte vara annat än pengar, så mycket mindre pengar i kronor och ören som hamnat i lönekuvertet då politikerna varit med på sammanträden.

Tvingats jobba in tid
Kyrkopolitikernas syn är att även komptid som tagits ut är ett indirekt löneavdrag - eftersom tiden kan omvandlas i pengar. De har också tvingats jobba in tid som varit på möten och sammanträden.
- Reglerna och blanketten har fått en olycklig formulering. Sedvanan var att man fick ersättning om man tagit ut kompledighet eller arbetat in tid, säger Birgitta Mörner, advokat.
- Det har ju till och med hänt att en bonde fått ta in en ersättare under tiden han varit borta. Med öppna ögon attesterade dåvarande förvaltningschefen blanketterna. Attesten är ett godkännande av redovisningsförfarandet, fortsatte hon.
Kärande menar dock att om oklarheter uppstod kring ersättningen fanns en paragraf som sade att man då skulle vända sig till kyrkonämnden för att få svar.
Svarandesidan anser att endast 50 procent kan vara aktuellt för återbetalning eftersom resten betalats i skatt. Men man framförde också att så lång tid förflutit att återbetalningskraven kan anses vara preskriberade i enlighet med arbetsrätten.
Nuvarande förvaltningschef Stig Fjärstedt ville inte kommentera gårdagens muntliga förhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om