Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varning för vildsvin

NORRKÖPING
Antalet vildsvin ökar i Östergötland.
Länsstyrelsen anar kommande problem med för stor vildsvinsstam.
Allvarligast är de skador vildsvinen åstadkommer på grödan.
Även olyckorna med vildsvin på vägarna väntas öka i omfattning.

Antalet vildsvin i Östergötland fortsätter att öka. Det är främst i Kolmården och i södra länsdelarna (Kinda och Ydre) som de förekommer i större antal.	
FOTO: SCANPIX

Antalet vildsvin i Östergötland fortsätter att öka. Det är främst i Kolmården och i södra länsdelarna (Kinda och Ydre) som de förekommer i större antal. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2001-09-11 00:00
En olycka inträffade i fredags på E 4 vid Löfstad. En bilist krockade med minst två vildsvin.
- Vi kommer att se fler och fler vildsvinsolyckor i länet, säger jaktvårdskonsulent Thomas Modin på länsstyrelsen. Djuren lever i flockar och det är verkligen inte behagligt att köra in i en grupp vildsvin.
- Ett annat problem är att vi inte har utbildade eftersökshundar på vildsvin. Utbildning har nu startat. Bristen på hundar gör det svårt att spåra skadade vildsvin från trafikolyckor.

<b>Återinförda</b>
Vildsvinen utrotades i Sverige kring sekelskiftet. På Tullgarn och i södra Sörmland infördes vildsvinen åter på 70-talet.
- En del av vildsvinen i vårt län har säkert utvandrat från dessa områden och bildat nya familjer. Jag är dock ganska säker på att markägare illegalt satt ut vildsvin på sina marker. Vildsvin är ett attraktivt jaktbyte.
- Vi är inte vana vid vildsvin som varit försvunna ur den svenska faunan i 70 år. Det gör att vi inte riktigt vet hur vi ska umgås medvildsvinen och detta skapar förstås problem.

<b>Här finns svinen</b>
I Östergötland finns större bestånd av vildsvin i Kolmården samt i Kinda och Ydre. Djuret finns dock i hela länet. En familj slår sig ner där det finns föda.
Svenska Jägareförbundet beräknar att beståndet vildsvin i dag består av 6 000 till 8 000 djur. Djuret finns upp till Norrlandsgränsen med undantag av Dalarna och Värmland. Ökningen av stammen har varit särskilt stark i Blekinge men också i södra Östergötland.
Milda vintrar och ett i fjol mycket gott ollonår har gynnat vildsvinens fortplantning.
Hur många djur som finns i Östergötland vet man inte, att räkna antalet djur är svårt.
- Vildsvinen ökar och sprider sig till fler platser, säger Klas Lindström i Svenska Jägareförbundet i Östergötland. Det kan bli problem ur jordbrukssynpunkt. En och annan trafikolycka kommer att inträffa. Risken är dock rätt liten, vildsvinet är skyggt och vaksamt.

<b>13 procent tillväxt</b>
Ett forskningsprojekt genomfördes i slutet av 90-talet i Björkvik i södra Sörmland. 70 vildsvin infångades och radiosändarmärktes.
Försöket visade bland annat att tillväxthastigheten är 13 procent. Detta innebär att vildsvinsstammen fördubblas på fem-sex år. Detta motverkas av avskjutningen som är 2 000 till 3 000 om året.
Jakttiden för vildsvin är 16 april till 15 februari med undantag av att suggor med ungar inte får skjutas. Årsgamla ungar får skjutas året runt.
Vildsvinssuggan får som ung tre-till fyra ungar, som lite äldre fem-till sex ungar. Familjen lever tillsammans till dess att ungarna blir könsmogna då de stöts ut. De bildar då egna nya familjer, ofta i helt nya områden.

<b>Allätare</b>
Ett fullvuxet vildsvin är en meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan väger 80-90 kilo och galten upp till 150 kilo.
Forskningsprojektet i Björkvik visade att vildsvinet är aktivt sex till åtta timmar från skymningen. Mat togs inom ett 100 hektar stort område samtidigt som djuren rörde sig inom ett tre gånger så stort område.
Vildsvin är allätare men intar till 90 procent vegetabilisk föda. Mest äter de underjordiska växtdelar. Om det finns sädesfält i närheten föredrar svinen den födan framför skogens växter.

<b>Vaksamt</b>
- Vildsvinet är ett skyggt, vaksamt djur med väl utvecklade sinnen, säger Lindström. Djuren har mycket god lukt och hörsel medan synen är sämre utvecklad. För människan är vildsvinet ofarligt. Aggressiva hundar kan råka illa ut, men på det sättet reagerar alla däggdjur, särskilt om de är skadade eller vill skydda sina ungar.
- Jakten sker under sommartid genom uppsökning med hundar. Vintertid kan nattjakt förekomma i månsken. Vaksamheten hos vildsvinen är som sagt stor. Om ett vildsvin skjuts i en åker så återvänder inte den familjen dit. Det finns således vissa möjligheter att genom avskjutning något minska skadorna på jordbruksmarken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om