Varning ? du blir bara uppskörtad
NORRKÖPINGOrganisationen Svensk kläd- och textilinsamling håller nu på och samlar in kläder i Norrköping. Med lappar i brevlådorna uppmanas Norrköpingsbor att skänka bort kläder, skor och leksaker till välgörande ändamål. Men organisationen är inte seriös, varnar företrädare för Frälsningsarmén och Myrorna.
Just nu pågår en oseriös klädinsamling i Norrköping. Inget av det som skänks går till välgörande ändamål, utan kläderna säljs och pengarna hamnar direkt i en ökänd ekobrottslings fickor. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
-Alltihopa är ju lurendrejeri, säger Johan Oljeqvist som är produktionschef hos Frälsningsarmén och Myrorna. Det här skadar ju hela trovärdigheten för klädinsamlingen.
<b>Lämnar ut lappar</b>
Organisationen lämnar ut lappar i brevlådorna där folk uppmanas att skänka bland annat kläder till välgörande ändamål. Sedan kommer lastbilschaufförer och samlar in klädpåsarna ett visst datum. Just nu pågår en insamling i Norrköping. Men inget av det som samlas in går verkligen till välgörande ändamål som det står på de lappar som organisationen lämnat ut.
- Det kan man med säkerhet säga att det inte stämmer, säger Johan Oljeqvist.
Den så kallade organisationen har ett lager i Jordbro utanför Stockholm, men har sitt säte i Polen. När Dagens Nyheter för ett år sedan kartlade organisationen visade det sig att det var en ökänd svensk ekobrottsling som står bakom den. Mannen är tidigare dömd för grova skattebedrägerier, och sedan 1993 har han inte redovisat sina inkomster för skattemyndigheten. Johan Oljeqvist säger att han har försökt att komma i kontakt med mannen, men han är omöjlig att få tag i. På den lapp som organisationen lämnat ut till hushållen i Norrköping finns bara ett polskt elefonnummer. Och där är det ingen som svarar.
- Ett tips är att inte skänka kläder till företag som man inte kan ringa till, säger Johan Oljeqvist.
<b>Tjänar stora summor</b>
Svensk kläd och textilinsamling började samla in kläder för några år sedan i Stockholmsområdet, men enligt Johan Oljeqvist pågår nu insamlingarna över hela landet. Kläderna som samlas in fraktas till Polen och säljs sedan där. Pengarna går sedan direkt ner i mnnensficka. ch det är inga små ummor dethandlar om. Enligt Johan Oljeqvists uppskattning samlar mannen in mellan 1000 och 2000 ton kläder varje år. Om han sedan säljer kläderna för 4 till 5 kronor kilot, som är det pris som just nu gäller på världsmarknaden för begagnade kläder, tjänar han mellan 4 och 10 miljoner kronor om året.
Johan Oljeqvist säger att han har pratat med chaufförer som samlar in kläderna åt organisationen. De har inte heller kunnat säga var mannen håller hus, förutom att han ofta är i Polen. De som kör åt mannen är ofta polska chaufförer som avlönas svart. Enligt Johan Oljeqvist finns det minst fem liknande oseriösa organisationer som håller på med den här typen av verksamhet. Och varken myndigheterna eller polisen kan göra speciellt mycket. Organisationerna är inte registrerade och det är svårt att se vem som står bakom. Hittills har Johan Oljeqvist bara hört talas om att en privatperson polisanmält något av organisationerna.
De oseriösa organisationernas tillvägagångssätt är den samma. Lappar lämnas ut i brevlådan, och sedan kommer någon från organisationen och hämtar kläderna.
- Jag har inte träffat någon seriös klädinsamlare som lämnar ut lappar, säger Johan Oljeqvist. Folk måste se till att kolla upp organisationen innan de skänker något. Det går inte att bara skänka.
<span class=rub>Här får du fem goda råd</span>
Frivilliorganisationernas Insamlingsråd, FRII, som är en sammanslutning av ett 70-tal frivilligorganisationer, har gjort en lista med fem punkter på hur man enkelt kan kontrollera om en insamling är seriös.
När du som givare står i begrepp att skänka, tänk på innan du öppnar plånboken:
1) Ger organisationen ett vederhäftigt intryck?
2) Har organisationen 90-konto? Dvs börjar på 90 - inte 91, 92 etc
3) Finns ett fungerande telefonnummer angivet?
4) Har organisationen uppgivit en gatuadress till sitt kontor, inte bara en boxadress?
5) Vid bössinsamling - kan insamlaren legitimera sig?
Svarar du nej på någon av dessa frågor ? ge inga pengar!