Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värmekyrkan i full blomning

NORRKÖPING
Det vimlade av människor, blommor och andra växter i Värmekyrkan i helgen.
Trädgårdsmässan lockade verkligen Norrköpingsborna att trängas för att få odlingsråd och för att handla till sina trädgårdar.

Agneta Carlberg får en blomlist utformad och uppritad kring sin altan av trädgårdsarkitekt Linda Danielsson.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Agneta Carlberg får en blomlist utformad och uppritad kring sin altan av trädgårdsarkitekt Linda Danielsson. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-04-09 00:00
Folkbladet lyckades bland annat ta sig fram till Svenska Saintpauliasällskapet. Sällskapets sortregistrator Agneta Widell berättade att det finns 40 000 olika varianter av saintpaulia, av dem hittas ungefär 2 000 i Sverige.
Sällskapet har funnits sedan 1985 och har i dag drygt 600 medlemmar.

<b>Pelargoner</b>
Alldeles i närheten fanns Svenska pelargonsällskapet som bildades 1998 och redan har över 2 000 medlemmar.
- Pelargoner är mycket lättodlade blommor och röner därför stort intresse, berättar Rosemarie Johansson. De kan bevaras år från år. Någon enstaka pelargon finns kvar sedan 1800-talet. Många började odlas på 1930-talet.
Pelargonen kom till Europa från Afrika på 1600-talet. I dag finns det bara i Sverige cirka 7000 varianter.

<b>Florister</b>
Den som ville få en blombukett bunden speciellt till sig kunde få det av floristgymnasiets vuxenelever.
- Eleverna på vuxenutbildningen läser inte våra kärnämnen utan är direkt inriktade på det de behöver som florister, säger läraren Marie Hedberg. Det kan vara binderi och företagsekonomi exempelvis. Utbildningen är ettårig.
I höst startar floristgymnasiet utbildning även på kvällstid för vuxenstuderande.
- Det är faktiskt brist på florister, särskilt i storstadsområden, omtalar Marie Hedberg. Jag tror inte våra vuxenelever har svårt att få jobb.
Gun-Britt Lindström från Tranås är en av eleverna.
- Jag arbetade på Försäkringskassans sjukhus i Tranås. När sjukhuset försvann blev jag arbetslös. Jag hade länge varit intresserad av blommor och nu tog jag chansen. Annars hade jag säkert varit kvar i sjukvården till pensionen. I sommar har jag jobb på blomsteravdelningen i en butik i Tranås, sedan får vi väl se vad det blir.
Det gick att få gratis råd om planeringen av sin egen trädgård. Landskapsarkitekternas riksförbund ritade besökarnas trädgård efter önskemål.

<b>Jobb hela tiden</b>
- Vi har jobb hela tiden, säger Linda Danielsson. Folk köar för att få tips om trädgården. De börjar ofta med en liten detalj, en rosbuske eller så. Sedan utvidgar det sig till hela rabatten och ofta hela trädgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om