Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världens vackraste hästar

Manke, bog, rygg och kors är några av sakerna som bedömdes när VM för islandshästar inleddes på måndagen med en avelsbedömning. Ston och hingstar visades upp från sina bästa sidor i en något annorlunda skönhetstävling.

Innan tävlingarna inleds putsas pållarna prydliga.
Foto: Andreas Skogh (011-200 462)
redaktion@folkbladet.se

Innan tävlingarna inleds putsas pållarna prydliga. Foto: Andreas Skogh (011-200 462) redaktion@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-08-02 06:00
Himmelstalund har nu intagits av 180 hästar och minst tre gånger så många ryttare, skötare, tränare och andra människor runt omkring. VM inleddes med en avelsbedömning som sträcker sig över två dagar.
Måndagen ägnades åt exteriörbedömning.
Vid exteriörbedömningen bedöms bland annat olika kroppsdelar, proportioner, benkvalitet, man och svans. I nästa del av tävlingen som går av stapeln i dag bedöms ridegenskaper, det vill säga de fem gångarterna samt samarbetsvilja och framåtanda.

Värda miljoner
Eva Spegel är informationsansvarig under tävlingarna. Hon menar att bedömningstävlingar har stor betydelse för aveln som har ökat enormt i Sverige på senare år.
- Att vinna en VM-premie med sin avelshäst är enormt stort. Värdet på hästen kan öka till flera miljoner, säger hon.
Ewa Wik är ägare till hästen Feykir från Knutshyttan. Hon säger att tävlingarna är viktiga för framtida avel.
- Man får papper på vilken fin häst man har. En så fin merit gör naturligtvis att hästen blir mer populär i avelssammanhang och man får mer pengar för att låna ut hästarna till avel.
Ewa Wik berättar att det har krävts lång och hård träning för att komma ända till VM.
- Det handlar om flera års träning för att komma så här långt. Man tränar bland annat på att få hästen att stå på rätt sätt framför domarna, att de kan skritta och trava på en rak linje och att de står stilla, säger hon.
- Inför tävlingen är det mycket jobb med att få hästarna rena och snygga. Man duschar, borstar och duschar igen. Ryktborsten är viktigast, och så kan man ta hjälp av pälsglans och sådana saker.
Ewa Wik tvivlar inte på sin guldklimp.
- Jag tror han vinner guld. Han är finast av alla här.
Sporttävlingarna börjar först på onsdag, men hästarna och ryttarna är redan på plats för genomgång av papper och pass.
- Vi värdesätter säkerhet och djurvänlighet mycket högt. Därför kollar vi att alla hästar till exempel har rätt sorts skor och bett, säger Eva Spegel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om