Den presenterades under innovationsveckan som på måndagen inleddes på Visualiseringscenter C i Norrköping. Veckan arrangeras för sjunde gången, med aktiviteter runt om i länet.
Det är Region Östergötland som har huvudansvaret för innovationsveckan, som går under namnet Vecka 45. Syftet med veckan är att lyfta fram framgångsrika företag och den forskning som pågår: visualisering i Norrköping och bildanalys i Linköping.
– Tillsammans i den här regionen har vi en enorm styrka när det gäller bild, sa Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering.
Det finns också företag här som kan utveckla affärsidéer utifrån forskningen.
I den regionala tioåriga tillväxtsatsningen Visual Sweden finns Linköpings universitet, Region Östergötland, Linköping, Norrköping, ett 50-tal företag och flera statliga verk med.
Anders Carlsson, Visual Sweden, berättade om ett företag som med laser kan scanna av skog och se exakt hur mycket tall och gran som växer där, och om LFV, tidigare Luftfartsverket, som fjärrstyr flygplatser i Norrland, och behöver visualisering för det. Han berättade också om samarbetet med polisen och om en workshop nyligen om terroristhot i folkmassor och hur man genom bildanalys ska kunna upptäcka avvikande beteende.
Katarina Nylander från företaget Spotscale, med kontor i Linköping och Stockholm, berättade om hur en pilot med drönare i juli tog 140 000 bilder på byggnader i Industrilandskapet, vilka när de scannades in gav en realistisk och högupplöst 3D-modell. Modellen ska kunna användas till stadsplanering, analyser av hur folk rör sig i staden och en mer exakt positionsbestämning än med GPS.
Spotscales affärsidé, att göra 3D-modeller av urbana miljöer med hjälp av drönare, störs av domen i Högsta domstolen om att drönare faller under kameraövervakningslagen. Hoppet finns att länsstyrelsen och Datainspektionen ska hitta en smidig lösning på det.
Ola Friman, Sick IVP, talade om hur datorer själva kan lära sig att tolka bilder, och i framtiden upptäcka cancer i bröströntgenbilder, och Thomas Rydell, Interspectral, berättade om ett projekt hos Siemens, där man med 3D-röntgen ska kunna titta in i och kontrollera kvaliteten på tillverkade turbinblad.
Carolina Carlgren, HiQ, lanserade pilotprojektet att ta fram en mobilapp med förstärkt verklighet, som i Pokemon Go, fast här med textilarbetare som berättar sin historia i Industrilandskapet.
– Det är bara fantasin som sätter gränserna.