Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världens bästa jobb - men låga löner

NORRKÖPING
- Vi har världens bästa jobb, men våra löner är för låga.
Det säger barnmorskan Cecilia Svensson vid Vrinnevisjukhuset. Tillsammans med barnmorskor i Norrköping, Linköping och Motala har hon bjudit in politiker till en diskussion om löner och arbetsvillkor.

Norrköping2002-10-29 00:00
Barnmorskor tillhör en arbetsgrupp som både hörts och synts de senaste åren och som också lyckats få upp sina löner något, i snitt med 3 000 kronor på två år.
- Samtidigt måste man se till vad vi faktiskt har för lön, säger Cecilia Svensson.
En barnmorska tjänar i dag drygt 20 000 kronor. Då kan man ha 30 år bakom sig i yrket.
- Vi har dubbel legitimation, med en sjuksköterskeexamen i botten och sedan vidareutbildning i ett och ett halvt år, säger Cecilia Svensson.
- Vi sköter i stort sett allt arbete på kvinnokliniken, från att skriva in patienter till att ansvara vid förlossningen och sedan ta hand om kvinnor och barn efteråt. Läkare tillkallas endast när vi bedömer att det behövs.

<b>Höjda politikerlöner</b>
Landstinget i Östergötland måste spara mycket pengar det kommande året då minusposten i budgeten är stor. Men samtidigt höjer politikerna sina egna arvoden.
- Detta samt att vi är trötta på att det aldrig händer något med våra lönekrav fick oss till slut att reagera, säger Cecilia Svensson.
Barnmorskorna i länet kräver nu i ett gemensamt upprop en lön på 25 000 kronor i månaden för den som har arbetat i tio år. Och politiker har bjudits in till en diskussion längre fram i november.
- Vi trivs oerhört bra med våra jobb, vi har nog världens bästa jobb egentligen. Men lönen spelar roll. Flera har redan slutat och andra funderar på att göra det. Och det är oerhört svårt att rekrytera barnmorskor i dag, säger Cecilia Svensson.

<b>För få</b>
Som exempel berättar hon att på Vrinnevisjukhuset ska elva anställda turas om att arbeta nattetid. Nu finns sex stycken som går nattskiftet.
- Vi får pussla ihop det för att få schemat att gå ihop. Egentligen ska vi jobba två av fem helger. Nu blir det varannan helg. Och vi som arbetar dag får gå in och ta nattskift då och då också. Ibland får vi till och med hänvisa våra patienter till ett annat sjukhus för att bemanningen inte räcker till, säger Cecilia Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!