Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vargmotståndare lobbar

Vargmotståndare utövar lobbying mot de inspektörer på Arbetsmiljöverket i Linköping som utreder dödsolyckan i Kolmården. I sina mejl pekar de ut djurparken som ansvarig och länkar till experter som stöder deras teser.Intressant läsning, tycker Anneli Hytter, tillsynsdirektör i Linköping.

NORRKÖPING2012-07-27 05:11

Anneli Hytter har aldrig tidigare varit med om att folk engagerat sig på det här sättet i utredningen av en arbetsolycka och säger att hon med intresse har läst kommentarer från vargexperter och utdrag ur böcker som det finns länkar till i mejlen.

- Det var intressanta artiklar. Mig påverkade de i alla fall som privatperson. De kan ha betydelse för utredningen i och med att vi kan ställa frågor utifrån materialet när vi gör återbesök på Kolmården, säger hon.

Vargmotståndare

Att det handlar om vargmotståndare har hon inte haft klart för sig förrän Folkbladet upplyser om det.

- Okey, säger kortfattat och fortsätter:

- Vi tar inte ställning i vargfrågan utan vi tittar på om arbetsgivaren riskbedömt arbetet på ett riktigt sätt. Vi utreder inte heller skuldfrågan. Om vi tror att någon är skyldig så gör vi en åtalsanmälan.

En av dem som mejlat är Calle Seleborg, känd vargmotståndare och aktiv i Folkaktionen ny rovdjurspolitik. Han skriver:

"Jag har själv läst en hel del studier på området och skulle gärna vilja bidra med lite viktig litteraturhänvisning. Detta eftersom de kommentarer som synts i media har missat kärnproblematiken."

Vargbeteende

De experter han länkar till är desamma som flera andra. Det handlar framför allt om en biolog vid namn Erich Klinghammer som studerat vargars beteende i fångenskap. I en bok från 1987 har han skrivit ett kapitel med titeln Socialization and management of wolves in captivity, där han beskriver riskerna för vargattacker på djurskötare. Han menar att det hör till vargarnas beteende att de vid någon tidpunkt utmanar djurskötarnas roll som flockledare.

Jens Karlsson, vargforskare vid viltskadecenter på Grimsö, sågar direkt Valerius Geist, en av vargexperterna som figurerar i mejlen till Arbetsmiljöverket.

- Han har inget renommé i forskarvärlden. Han är framför allt en tyckare, säger han.

Förlegad syn

Erich Klinghammer vill han inte beteckna som forskare, utan som en person med praktisk erfarenhet som djurvårdare. Hans syn på vargflocken som strikt hierarkisk tycker Jens Karlsson är förlegad. Men eftersom han själv forskar på vilda vargar och inte på djur i fångenskap, så hänvisar han till Stig Sletten, djuransvarig på Polar zoo där man också socialiserar vargar, det vill säga vänjer dem vid att umgås med människor.

Stig Sletten har aldrig hört talas om Klinghammer.

-?Det finns så många forskare och vilken linje man än vill driva går det alltid att hitta någon som någon gång skrivit något som överensstämmer med det man själv tycker, säger Jens Karlsson.

Vargmotståndarna menar att vi inte kan ha stora rovdjur som varg i Sverige eftersom det orsakar för stora skador, bland annat på jakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!