Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norsk varg i Valdemarsvik – kan sedan ha vandrat norrut

Vargbesöket i Valdemarsvik i början på december handlade om en hanne som vandrat från Norge. Det har senare gjorts observationer både i Bottna och Konungsund. "Vi kan inte utesluta att det är samma varg", säger vilthandläggaren Lovisa Häggström.

Det kan inte uteslutas att det är samma varg som man fått in observationer om från Bottna och Konungsund enligt Lovisa Häggström. Å andra sidan kan den redan vara långt borta. (Arkiv)

Det kan inte uteslutas att det är samma varg som man fått in observationer om från Bottna och Konungsund enligt Lovisa Häggström. Å andra sidan kan den redan vara långt borta. (Arkiv)

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norrköping2023-12-21 08:00

Den 2 december kom flera observationer från Fastebo i Valdemarsviks kommun av vad man trodde var en varg. Länsstyrelsen kontrollerade detta på plats med bland annat DNA-prover på urin och spillning och kunde därigenom slå fast att det stämde – det var varg.

Den 13 och 14 december gjordes två observationer där personer trodde sig ha sett en varg i närheten av Bottna i Söderköpings kommun. Ingen av dessa var möjlig att bedöma enligt länsstyrelsen, det togs en bild men i mörkret är det svårt att se vad den föreställer.

undefined
Det kan inte uteslutas att det är samma varg som man fått in observationer om från Bottna och Konungsund enligt Lovisa Häggström. Å andra sidan kan den redan vara långt borta. (Arkiv)

Senaste helgen (16 - 17 december) har flera personer boende runt Konungsund också uppmärksammat spår i hästhagar och på gårdsplaner som de misstänker är varg – det har också diskuterats i sociala medier. Efter detta har snön dessvärre smält undan så några spår finns inte kvar. 

Länsstyrelsen Östergötland har det senaste året kunnat konstatera två nya vargrevir i Östergötland att lägga till det tidigare Långbogenreviret. Den bekräftade vargen i Valdemarsvik den 2 december kommer dock inte från något av dessa. 

Vilthandläggaren Lovisa Häggström på Länsstyrelsen Östergötland förklarar vad man kommit fram till efter DNA-analysen på den vargen.

– Den här individen är en hanne som kommer från ett revir i Norge som heter Setten. Vargarna kan ju vandra jättelånga sträckor, det är naturligt för vargarna att lämna sina revir och röra sig över stora ytor och oftast är det hanar som går längst, säger Lovisa Häggström.

När det gäller de övriga observationerna i Bottna och Konungsund har inte länsstyrelsen haft möjlighet att bekräfta att det rör sig om varg eller vad det handlar om för individer.

– När det är snö får vi in massor med rapporter vilket är jättebra. Då tittar vi på dessa och väljer ut de som vi tror vi kan kvalitetssäkra. När det gäller Bottna blev de inte prioriterade den dagen på grund av dåliga snöförhållanden, säger Lovisa Häggström som varit i kontakt med rapportören, fältpersonalen har inte heller sett spåren från Konungsund av samma anledning.

– När det gäller spår från hunddjur tittar man först på storleken men sedan måste vi faktiskt komma ut och spåra för att avgöra vad det är, man kan inte skilja varg från en stor hund genom bara en bild utan vi måste se fler spårstämplar från när djuret rör på sig över en sträcka på åtminstone 500 meter.

undefined
Lovisa Häggström är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland och berättar att vargen som sågs i Valdemarsvik vandrat in ända från Norge.

Kan det här röra sig om samma varg som rört sig norrut i den östra länsdelen?

– Vargar rör sig upp till fem mil på en dag så den vargen som vi identifierade den 2 december kan vara ute ur länet, det vet vi inte. Men vi kan inte utesluta att det är samma varg, vi har inget DNA från någon annan varg i den sydöstra delen av länet, förklarar Lovisa Häggström som tillägger att det finns fler vargar i den norra delen av Östergötland.

– Vi brukar säga att norr om E4:an finns det fler men söder om E4 har vi inte identifierat någon annan individ just nu.

Hur ser det ut inom de konstaterade reviren i nordvästra länsdelen nu?

– När det gäller de två nya reviren har vi spårat de två vargparen och i ett av dem verkar det ha varit ett partnerbyte. Det är inte samma tik som förut, berättar Lovisa Häggström.

– Det förekommer ibland, speciellt innan de fått sin första valpkull. När de väl fått första kullen är det inte lika vanligt men kan hända även då, om till exempel en av individerna dör.

Vargläget i länet

De tre nu konstaterade vargreviren i Östergötland är Långbogen (i grova drag mellan Linköping och Finspång), Tisaren (från Hallsberg i Örebro län till Godegårdstrakten) samt Fågelmossen (från Motala upp mot Tjällmotrakten). 

Så här ska man agera om man ser en trolig varg eller spår av varg enligt Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Hittar man spår efter det man tror är rovdjur är det bra att rapportera det på en webbsida som heter skandobs (www.skandobs.se). När man lagt in det kommer det en direktrapport till fältpersonal som ser om rapporten går att följa upp och kvalitetssäkra. 

– Har man möjlighet är det bra att tydliggöra rapporten med en bild som beskriver spåret inklusive en storleksreferens (tex linjal, tändsticksask eller liknande). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!