Varför slår män?

NORRKÖPING
En till två kvinnor misshandlas till döds varje månad och under ett år utsätts 20 000 kvinnor för våld i Sverige.
I Östergötland rapporterades 743 fall av misshandel.
Efter en dödsmisshandel i Norrköping för tio år sedan påbörjades ett samarbete mellan olika myndigheter för att motverka partnervåld.
- Vi vill öka kunskaperna och minska mörkertalet. För det är ett stort mörkertal, säger Björn Folkesson, polismästare för närpolisen i Östergötland.

Norrköping2003-04-01 00:00
Igår sammankallade länsstyrelsen och polisen i Östergötland till konferens och drygt 400 myndighetspersoner samlades i Linköping.
- Den här konferensen inriktar sig på männens perspektiv. Vem är det som slår och varför. Vi vill dessutom konkretisera vad partnervåld handlar om och förändra utredningsarbetet så att det blir mer objektivt, berättar Björn Folkesson.
Konferensen är en av flera i det projekt som startade i slutet av 90-talet. Fem miljoner kronor delades ut för att användas till olika utbildningsprojekt. I Östergötland distrikt har man haft flera konferenser, de har alla handlat om kvinnans roll. Igår diskuterades männen, vilka som slår och varför.

<b>Riskbedömning</b>
- Det går inte att straffa bort, i de flesta fall går det att vårda, förklarar Henrik Belfrage, professor och forskningschef vid rättspsykiatrisk vård.
Han presenterade en ny riskbedömningsutredning som tagits fram i samarbete med kanadensiska kollegor. Projekt SARA är flera versioner av en utredningsmall som tagits fram för att underlätta polisens utredningsarbete och riskbedömning.
- Ett stort problem har varit att samarbetet mellan myndigheter fungerat dåligt vilket har försvårat arbetet med behandling och åtgärd, förklarar Henrik Belfrage.
Men det nya utredningsprojektet ska underlätta samarbetet och minska risken för att viktiga aspekter och frågor glöms bort.
- Det är enkla frågor och fakta men lätta att missa vid en riskbedömning eller utredning därför är det bra att ett formulär finns tillhanda att fylla i. Dessutom är det viktigt med snabba och kraftfulla ingripanden från myndigheter och då är det lätt att missa något.
Samarbetet i Östergötland påbörjades för drygt tio år sedan.
- När en dödsmisshandel inträffade i Norrköping och det framkom att polis och socialtjänst inte agerat i tid började vi ta tag i det här problemet, berättade landshövding Björn Eriksson inledningsvis.
Idag har man kommit lite längre men fortfarande är problemen många och ständigt uppkommer det nya. Under perioden oktober 2001 till oktober 2002 visar Brottsförebyggande rådets statistik att 20 000 kvinnor utsattes för våld i Sverige. I Östergötland rapporterades 743 fall av misshandel. 25 procent av brottsoffren ställer inte upp på de skyddsåtgärder som polisen tar fram.
- Detta måste vi forska mer om, vilka och varför man inte vill ha hjälp, frågade Henrik Belfrage.

<b>Patriarkala miljöer</b>
Relativt nytt är också problemet med flickor i så kallade patriarkala miljöer. Men polisen i Östergötland försöker att arbeta på samma sätt med alla fall.
- Vi tittar på bakgrundsfaktorer men vi fortsätter att utvecklas. Nu kommer utvecklingsmaterial att gå ut till respektive myndighet, berättar Björn Folkesson.
Syftet med konferensen var att konkretisera vad partnervåld handlar om. Därför visades också fotografier av kroppsskador från Rättsmedicinalverket. Bilder som upprörde och kallt visar vilken verklighet alltför många kvinnor lever i. Målsättningen med länsstyrelsens utvecklingsarbete har bland annat varit att överföra Norrköpings Frideborgmodell till Östergötlands samtliga länsdelar. En modell som vänder sig både till mannen, kvinnan och barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om