Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Varför dom och inte vi?"

Upphandlingar har börjat bli segdragna historier. Beslut överklagas allt oftare av den/de, som inte fick uppdraget.
Ibland måste hela upphandlingar rentav göras om, och det kan då vara enbart på grund av att något formfel begåtts.
Som i fallet med Norrköpings kommuns inköp av livsmedel till skolor och äldreboenden.

Kommunens upphandling av inköp av mat till skolor har överklagats.
FOTO: PRESSENS BILD

Kommunens upphandling av inköp av mat till skolor har överklagats. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-09-17 06:00
Känner man sig orättvist förbigången i en upphandling kan man alltid överklaga till länsrätten. Går man sedan på pumpen även där så går det att överklaga vidare till kammarrätten. Och om det är lika illa där så finns ju alltid regeringsrätten.
Dessa instanser kan, med omedelbar verkan, meddela interimistiskt beslut om att upphandlingen inte får fullföljas. Tills det slutliga beslutet kommer kan det sedan dröja.
- Överklagandena har ökat kraftigt, säger Norrköpings kommuns upphandlingschef Krister Thorell.
- Lagstiftningen om upphandling kom 1994. För fyra-fem år sedan var det inte så många överklaganden. Men sen var det väl något fall, som gick igenom. Och efter det har leverantörerna tydligen kommit på det här med att överklaga.

Kostar inget
- Det kostar dem ju heller inget. Leverantören skriver till länsrätten, vi får yttra oss några gånger och sedan beslutar länsrätten. Och att det här blir allt vanligare, det har jag hört av mina kolleger i Linköping och Motala också.
Allt det här krånglet var väl inte vad man var ute efter, när upphandlingskravet drevs igenom. Ett praktexempel är ju trängselavgifterna i Stockholm, där den utlovade folkomröstningen hela tiden försenats av nya överklaganden. Häromsistens var det väl upphandlingen av mätutrustningen som underkändes - och därmed måste tas om från början igen.
I Norrköping är nu fallet med livsmedel till skolor och äldreboenden måhända på väg att bli en liknande följetong. Stora pengar står på spel, eftersom Norrköping sedan snart 25 år tillika sköter upphandlingen åt Finspång, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. 60 milj kr om året är vad det hela går lös på.
Sedan 30 år har man haft Servera som leverantör. Men efter ny upphandling i våras kom Norrköpings kommun fram till att man ville ha en ny leverantör, nämligen Ica.
- När vi valt mellan anbuden och fattat beslut om leverantör skickar vi ut meddelande om det, och alla har då två veckor på sig att överklaga. I allmänhet leder det inte till något, men ibland gör det. Och då kan det också handla om rena formaliafel, säger Krister Thorell.
Överklagade var också just vad Servera gjorde, och fick då länsrätten med sig. Upphandlingen hade inte gått till på riktigt rätt sätt; jämförelsen mellan olika produkters priser var inte så klockren som den ska vara.
- Det var ingenting som påverkade utfallet, vi hade föredragit Ica ändå. De hade det otvetydigt mest gynnsamma anbudet, säger Krister Thorell.
- Men länsstyrelsen höll på vissa principer, och då hade vi inte tagit tillräcklig hänsyn till lokala produkter. Det var ett formfel, som vi gjorde.
Eftersom upphandling är en sak som tar tid, ett år sådär enligt Thorell, befann sig Norrköpings kommun nu alltså i ett avtalslöst tillstånd, som därtill såg ut att bli långvarigt.
Detta är inget bra läge, med så stora volymer som det här handlar om behöver man en fast leverantör. För att råda bot på den saken försökte nu Norrköpings kommun genomföra en direktupphandling, utan att begära in skriftliga anbud.
Även det överklagades emellertid av Servera, som åter fick rätt i länsrätten. Och så måste då också det försöket till upphandling avbrytas.
Och nu då?
- Ja, nu har vi ju inget avtal tecknat. Nu är det enheterna själva, som köper in livsmedlen. För det kan vi ju inte sluta med, och det behöver heller ingen medborgare oroa sig för att vi skulle göra, säger Thorell.

Var de vill
- Vad vi har gjort är att vi frågat Ica och Servera, vilka priser de har när enheterna handlar av dem. Formellt sett har enheterna rätt att handla var de vill. Men har man handlat i 30 års tid hos Servera är det väl troligt, att man också fortsätter med det.
Alla de segslitna processerna med överklagade upphandlingar börjar nu ställa till besvär både här och där
- Det skapar ju merarbete för oss, det stör vårt arbete med att göra upphandlingar. Och lagstiftningen medför också i sig, att vi måste lägga ner mer kraft på en upphandling och vara noga med alla formaliteter.
- Dessutom börjar nu alla de här överklagandena att bli betungande för länsrätterna, säger Krister Thorell.

Pengar och jobb
För leverantören, det må vara Servera eller Ica, är det stora saker som det handlar om. Pengar, men också jobb. Till en sådan här stor kund krävs personal som tar emot orderna, liksom det krävs folk som kör ut dem. För Servera står mycket på spel, när en sådan storkund - fem östgötakommuner - vill byta till annan leverantör.
Men hur som helst så har Servera nu vunnit tid, som ju också är pengar. För i det avtalslösa tillståndet tycks det alltså som om merparten av inköpen fortfarande sker därifrån. Trots att Norrköpings kommun i upphandlingen föredrog Ica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!