Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdutbildningar stoppas

NORRKÖPING
Länsarbetsnämnden stoppar arbetsmarknadsutbildningar till vårdyrken. Anledningen är att antalet deltidsanställda inom vården är allför hög. Deltidsarbetslösheten i Östergötland sjunker saktare än i något annat län i hela landet.

Norrköping2001-08-09 00:00
- Många vill arbeta heltid men får inte det. Vi kan inte utbilda folk till arbetslöshet, säger Annika Jonsson på länsarbetsnämnden.
Inom vård- och omsorgssektorn finns 2500 som har anmält sig deltidsarbetslösa till länsarbetsnämnden. På grund av det stora antalet deltidsarbetslösa stoppar länsarbetsnämnden arbetsmarknadsutbildningar till vårdyrken i höst. Deltidsarbetslösheten i länet har endast minskat med 7,8 procent i maj 2001, jämfört med siffror från november 1999.
Länsarbetsnämnden i Östergötlands län lyder Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, direktiv. Dessa innebär att vårdarbetsgivarna måste vidta åtgärder för att minska deltidsarbetslösheten för att utbildningarna ska få ges. Om utbildningar ska starta krävs att kursdeltagarna ska garanteras heltidsanställning om de vill ha det.
Allför många inom vården är ofrivilligt deltidsarbetslösa, de har blivit utförsäkrade, går på sk "springvikariat" eller är timanställda. Därför gav Ams länsarbetsnämnderna i uppdrag att inventera deltidsanställningarna inom vården.
Annika Johnsson har utsetts som ansvarig för deltidsfrågan på länsarbetsnämnden. Hon har tagit upp problemet med vårdarbetsgivare som har många deltidsanställda. Det är kommunerna som har det största antalet deltidsanställningar. I snitt arbetar anställda på kommunens vård- och omsorgsenheter endast 70 procent. I Norrköpings kommun uppgår antalet deltidsarbetslösa skötare, vårdare, barnskötare och undersköterskr till drygt 1000.
Men många arbetsgivare, bland annat Norrköpings kommun, arbetar man nu aktivt för att hitta lösningar för att kunna erbjuda önskad arbetstid.
Under året 1999-2000 avslutade 257 personer en arbetsmarknadsutbildning inom vård- och omsorg. Men under perioden satsade länsarbetsnämnden särskilt på denna typ av utbildningar. Annika Jonsson uppskattar att endast hälften så många gick vårdutbildningarna i år.
Det är vårdutbildningarna som skulle ha startat i höst som berörs av utbildningsstoppet. De som redan går pågående utbildningar får möjlighet att fullfölja dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om