Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdplatsbristen på ViN hotar patientsäkerheten

Färska siffror visar att Östergötland är det landsting där flest patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner i landet. Samtidigt kämpar sjukhuset med ständiga överbeläggningar, en av de främsta orsakerna till följdinfektioner.

De kraftiga överbeläggningarna på kirurgiska kliniken hotar patientsäkerheten.

De kraftiga överbeläggningarna på kirurgiska kliniken hotar patientsäkerheten.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-02-09 05:05

Vrinnevisjukhuset har länge plågats av överbeläggningar och vårdplatsbrist. Värst är det på kirurgiska kliniken där medelbeläggningen låg på 108 procent 2012. Socialstyrelsens krav är en medelbeläggning på 90 procent. Även kardiologen och medicinkliniken drog med kraftiga överbeläggningar förra året.

En av allvarligaste riskerna med överbeläggningar är vårdrelaterade infektioner till följd av exempelvis multiresistenta bakterier som MRSA.

Färsk statistik visar att Östergötland är det landsting som har flest patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner i hela landet.

"Tuffare"

- Överbeläggningarna är ett allvarligt problem. Dels för att det äventyrar patientsäkerheten, dels för att sliter på personalen. För att komma tillrätta med det här behöver vi fler vårdplatser, och en utbyggd verksamhet, säger oppositionslandstingsrådet Christoffer Bernsköld (S).

Sara Falkeby har arbetat som sjuksköterska på kirurgiska kliniken i tio år. Hon säger att läget förvärrats de senaste fem åren.

- Vi har fått mycket mer jobb, och det har blivit tuffare till följd av de kortade vårdtiderna. Vi kan ha en patient i en säng på morgonen, och på eftermiddagen ligger det en ny patient i samma säng, säger Sara Falkeby.

Eva Jacobsson, vårdenhetschef på kirurgiska kliniken, håller med sin kollega.

- Även om vi försöker hålla den planerade vården, kan vi inte rå över hur många patienter som behöver vård akut. Och vi har inga marginaler, säger hon.

Sjuka patienter

Under 2012 fick fler än tusen av kirurgiska klinikens patienter vårdas på andra avdelningar på grund av platsbrist.

- Ur ett patientsäkerhetsperspektiv är det bäst att patienterna ligger på den avdelning där de ska vara. Ligger patienterna på andra avdelningar måste dessutom läkarna förflytta sig för att ge dem vård , det tar mer tid, säger Eva Jacobsson, som anser att arbetsmiljön på kirurgiska kliniken är tung.

- De patienter som kommer till oss idag är väldigt sjuka. På den tiden vi hade plats kunde det ligga pigga patienter i en del sängar, det underlättade eftersom de inte var lika vårdkrävande. Men idag tar vi bara emot svårt sjuka, och de är också väldigt vårdkrävande, vilket ökar trycket ännu mer, säger Eva Jacobsson.

21 vårdplatser

Marie Morell (M), landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen, är väl medveten om problemen.

- Vi har gjort en hel del. Bland annat har vi skjutit till 48 miljoner till akutvårdsprocessen i landstinget för att motverka överbeläggningar. Vrinnevisjukhuset ska få 21 extra vårdplatser, säger hon.

Vårdplatserna ska fördelas inom geriatriken, kirurgin, ortopedin, medicin, infektion och kardiologin.

För att komma tillrätta med överbeläggningarna på kirurgiska kliniken tror Eva Jacobsson att det krävs mer än så från politikernas sida.

- Bara på kirurgin skulle vi behöva utöka verksamheten med en halv klinik för att få det att fungera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om