Vårdpersonal utbildas i alternativ medicin
25 anställda inom Landstinget i Östergötland ska få gå en kurs i komplementär medicin. Eftersom hälften av östgötarna någon gång provat alternativ till vanlig hälso- och sjukvård, såsom akupunktur, kiropraktik, eller homeopati vill landstinget kunna möta detta intresse.
- Att tydliggöra området komplementär medicin är en del av vår strategi, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren, i en kommentar
Kvalitetskrav
- Vi har skärpt kvalitetskraven på de vårdgivare inom komplementär medicin som vi väljer att skriva avtal med, eftersom det är viktigt att metoderna verkligen har dokumenterad effekt.
Utbildningen omfattar 200 timmar och går på halvfart. Kring jul är det dags för "examen". Förhoppningsvis kan deltagarna sedan sprida sina kunskaper till andra ute på sina arbetsplatser.
- Eftersom vi vill att patienterna ska vara mer delaktiga i sin egen vård måste vi kunna diskutera också annorlunda metoder. Jag tycker att vi bör ha så pass goda kunskaper om komplementär medicin att vi kan bli en bra samtalspartner till patienten, även om metoderna inte finns inom landstingets väggar, säger Anna Kullberg som arbetar med frågorna på landstinget.
Landstinget har köpt in kursen i komplementär medicin från Centrum för komplementärmedicinska studier på Karolinska Institutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!