"Vården har blivit sämre"
Patientföreningen mot prostatacancer anser att vården för sin patientgrupp har försämrats efter att den nya arbetstidslagen har trätt i kraft från årsskiftet. - Mottagningskapaciteten har redan sjunkit med i genomsnitt 30 procent i Norrköping. Det säger Krister Gerdin, ordförande i patientföreningen.
Patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland och dess ordförande Krister Gerdin oroas över den nya arbetstidslagen, som enligt dem bidrar till att försämra vården för den här gruppen av patienter. Foto: Titti Olovsson
Foto:
- För patienter som har kissproblem och har blivit remitterade till urologen betyder det att de måste vänta längre för att komma under utredning, konstaterar Krister Gerdin.
Det kan handla om flera månaders fördröjning, som kan vara ödesdigert för sjukdomsförloppet. Cancern kan hinna att sprida sig ytterligare, säger Krister Gerdin.
Näst sist
Redan i dag har landstinget i Östergötland svårt att hinna med den här gruppen av patienter, enligt patientföreningen. Socialstyrelsens senaste statistik från 2004 visar att östgötalandstinget ligger på näst sista plats i Sverige, när det gäller att upptäcka prostatacancer.
En provtagning till
Patientföreningen oroas också över att landstinget inte ska ha resurser för att kunna följa socialstyrelsens rekommendationer om att införa ytterligare provtagning, ett s k PSA-prov för män äldre än 50 år. Själva provtagningen sker ofta i primärvården. Men flödet av patienter för utredning, behandling och uppföljning kommer att kräva resurser.
- När kunskapen om rätten till PSA-provtagning slår igenom ökar belastningen på Urologiska kliniken, konstaterar Krister Gerdin.
Den patientgrupp som Krister Gerdin företräder är tidigt ute med sin oro. Gerdin tror det beror på att medlemmarna är insatta och uppmärksammar när de tvingas att genomlida långa väntetider.
På urologen vid Vrinnevisjukhuset anser överläkare Hans Hjertberg att tillämpningen av den nya arbetstidslagen påverkar verksamheten negativt och då främst jourverksamheten. Sedan regelverket infördes har kliniken tvingats att dra ner verksamheten vid mottagningarna, med ungefär 30 procent i Norrköping och med 40 procent i Linköping.
- Men vår pressade arbetssituation beror också på läkarbrist och på att det saknas sjuksköterskor, säger Hjertberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!