Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdcoacher ska stötta patienter

Östgötalandstinget prövar nu att införa vårdcoacher för att stötta en viss typ av patienter. Sex sjuksköterskor har anställts. De börjar sitt arbete i mitten av september.

NORRKÖPING2011-08-31 03:00

Patienter kommer att fångas upp genom vårddata och identifieras utifrån att de befinner sig i riskzonen. De kommer att kontaktas och erbjudas hjälp. Det berättar Tommy Skau, vårddirektör.

- Erfarenheter från Stockholm visar dock att många tackar nej, när de erbjuds den här möjligheten, konstaterar han.

Patienterna ska få hjälp med att hantera de problem som de har just nu eller under en viss period av livet. De kan behöva motiveras, stödjas, få hjälp med att hitta rätt i sjukvårdssystemet eller för att lägga upp en bra behandlingsplan, enligt Tommy Skau.

Sex sjuksköterskor har projektanställts för pilotprojektet, som startar om två veckor. Sjuksköterskorna kommer från olika delar i länet och har olika kompetens. Någon har till exempel erfarenhet av arbete på akutmottagning. En annan har jobbat med hjärtsviktpatienter, men alla kommer att genomgå en introduktionsutbildning, berättar Tommy Skau.

- Sjuksköterskorna kommer att jobba både med direkt patientkontakt men även ha telefonkontakt med dem. De kommer att ha sina besöksrum på sjukhusen i Motala, Linköping och Norrköping, säger Tommy Skau.

Från Stockholm
Han berättar att man har lånat modellen med vårdcoacher från Stockholms läns landsting.

- Under våren har vi gjort en analys av vår vårdkonsumtion. Vi har kommit fram till att vi har liknande vårdmönster, för liknande patienter. Vi tror att vi kan komma att ha lika goda effekter av aktiv hälsostyrning, som man har haft i Stockholm, säger Tommy Skau.

Coachverksamheten ska vara ett komplement till det sjukvårdssystem som finns idag. Faller projektet väl ut, finns det stora möjligheter att det permanentas enligt Tommy Skau.

Det är pengar från Landstingsstyrelsen, för att utveckla akutsjukvården, som möjliggör satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om