Sedan 1 juli 2010 gäller en ny lag om ökat patientinflytande. Där ingår vårdgarantin som bland annat innebär att patienter har rätt att träffa läkare vid vårdcentral inom sju dagar, det vill säga: om patienten har nya medicinska problem eller redan kända medicinska problem. Bedömningen görs vanligtvis av en sjuksköterska över telefon. Få vårdcentraler i Norrköping klarar den uppsatta tidsramen, varken landstingsdrivna eller privata.
Sju veckor– När jag väntat fem veckor utan att ha blivit kallad trodde jag de hade missat mig, att jag fallit ur systemet. Men när jag ringde och frågade sa de att jag fortfarande var uppsatt på väntelistan till doktorn, säger en kvinna som tidigare i år sökte vård för en svullen körtel under örat vid Cityhälsan centrum i Norrköping. Kvinnan som vill vara anonym fick vänta ytterligare två veckor innan hon fick en kallelse till läkare.
– Då hade jag redan besökt en privat specialistläkare. Jag kan ju inte vänta sju veckor för att träffa läkare. Men det känns tråkigt att behöva vända sig till privata mottagningar bara för att vårdcentralen inte funkar, säger kvinnan som nu funderar på att byta vårdcentral.
LäkarbristAnnika Arkevid är verksamhetschef för Cityhälsan centrum. Hon säger att kvinnans fall inte är unikt, att väntetiderna till vårdcentralen är långa.
– Vi har många patienter och för få läkare. I snitt har varje läkare 3300 listade patienter var på vår vårdcentral. Rekommendationerna ligger runt 1500 patienter per läkare vilket innebär att vi ständigt försöker balansera mellan akuta och planerade läkartider.Vi har en kapacitetsbrist på läkarbemanningen och detta är ett nationellt problem, säger Annika Arkevid, som hävdar att ingen av de landstingsdrivna vårdcentralerna i Norrköping har full bemanning.
Kenneth Andersson, verksamhetschef för Cityhälsan söder, håller med om att läkarbristen är ett problem, och att det drabbar patienterna.
Hade hjärntumör– Enligt vårdgarantin har man rätt att träffa läkare inom sju dagar – om vi gjort den bedömningen. Men det beror också på vad man söker för, säger han.
I november förra året skrev Folkbladet om en sexårig flicka som sökte vård vid Cityhälsan söder. Det tog tre månader innan hon fick komma till vårdcentralen. Kort därefter konstaterades att flickan hade en hjärntumör. Cityhälsan söder fick svidande kritik av Socialstyrelsen som ansåg att vårdcentralen brustit i utredningen. De inblandade vid vårdcentralen hävdade att det berodde på den stressiga arbetssituationen.
Läs mer i tisdagens papperstidning.