Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdavtal för problemfamiljer sägs upp

NORRKÖPING
I fem år har Grodden, som driver öppenvårdsbehandling för familjer med problem, haft avtal med kommunen. I förra veckan fick personalen beskedet att det kan upphöra vid årsskiftet.
- Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Margitha Igelström, en av ägarna till Grodden.
- Samarbetsproblem, anger Inger Dahl-Harrysson, utvecklingschef vid socialförvaltningen, som orsak.

Margitha Igelström, ägare till Grodden AB, är oförstående till kommunens beslut att inte teckna nytt avtal med dem.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Margitha Igelström, ägare till Grodden AB, är oförstående till kommunens beslut att inte teckna nytt avtal med dem. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Norrköping2002-09-13 00:00
Grodden AB, som har lokaler på Idrottsgatan, driver öppenvårdsbehandling i familjer med svåra problem. Det kan handla om psykisk ohälsa hos föräldrarna, missbruksproblem eller olika symptom hos barnen såsom aggressiva barn.
Målsättningen är att genom psykosocialt stöd och behandling stärka familjernas resurser och förmåga att på ett bra sätt fungera som en familj igen. Rita Dahlqvist Lind och Margitha Igelström driver verksamheten i privat regi sedan 1997 och har haft ramavtal med kommunen sedan dess.
Ramavtalet innebär att det står socialtjänsten fritt att skicka personer till Grodden som de tror behöver hjälp därifrån. Men om de inte utnyttjar möjligheten kostar det inte kommunen något.

<b>Kommunen väljer</b>
- Kommer det inte någon hit förstår vi att det inte finns ett behov. Men än så länge har vi haft fullt upp att göra hela tiden och har även fått anställa ny personal, säger Margitha Igelström.
Inger Dahl-Harrysson säger att det länge har funnits samarbetsproblem mellan socialtjänsten och Groddens personal och att det är därför man föreslagit socialnämnden att besluta att inte förnya avtalet.
Groddens personal är helt oförstående till vilka samarbetsproblem det handlar om. De säger att de fått mycket positiv respons på sin verksamhet från både klienter och socialsekreterare.
- Vi inbjöd exempelvis 13 IFO-chefer vid socialtjänsten till ett öppet hus hos oss för att försöka skapa en bättre dialog, men ingen kom, säger Margitha Igelström.

<b>Kommunen har satsat</b>
- Inom kommunen har vi satsat mycket på att utveckla öppenvårdsverksamheten och vi kan nu själva ta hand om dessa familjer, säger Inger Dahl-Harrysson.
Men Groddens personal menar att det i dag inte finns någon motsvarande verksamhet i kommunen.
Och vad som kommer att hända med familjerna som i dag får vård vid Grodden vet de inte.
- De flesta av familjerna som besöker oss har väldigt stora problem, säger Margitha Igelström och Rita Dahlqvist Lind.

<b>Ifrågasätter rapport</b>
Härom veckan fick de ta del av en rapport som hade utförts på uppdrag av kommunen och där Groddens verksamhet utvärderades.
- Det är en mycket undermålig rapport som inte alls återger några sanningar, menar de båda och har skickat den vidare till Socialstyrelsen för granskning.
- Vi har heller inte fått bemöta det som står i den, säger de.
I rapporten framkommer uppgifter om samarbetssvårigheter mellan socialtjänsten och personalen på Grodden. Däremot är alla dem som har fått vård där väldigt positiva till Grodd-en
- Vi har båda lång erfarenhet och kompetens och vi vet att vi har sparat mycket pengar åt kommunen och framför allt minskat lidandet för många familjer. Är det inte det som är en fungerande socialtjänst? undrar Margitha Igelström och Rita Dahlqvist Lind.
Socialnämnden fattar beslut den 19 september.


<span class=rub>"De ger mig hjälp att klara av och leva"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Kommunen anser att Grodden inte behövs. Det innebär att jag som besöker verksamheten inte heller behövs. Hur ska man annars tolka det?
Det undrar Helmin, tvåbarnsmamma, som sedan i början av sommaren har fått hjälp via öppenvården på Grodden.</span>

Trygghet, omtanke och värme. Så sammanfattar Helmin Groddens verksamhet. Hon har deltagit i öppenvårdsbehandlingen sedan i slutet maj tillsammans med sina barn. Lokalerna på Idrottsgatan är hemtrevliga och inbjudande. Här finns ett kök och många leksaker till barnen. Olika grupper och möjligheter till samtal och så då praktisk hjälp i hemmet är lite av det som erbjuds.
- De ger mig helt enkelt hjälp att klara av och leva. En hjälp jag behöver just nu i mitt liv. Den hjälpen har jag inte hittat någon annanstans, säger hon.
Hon berättar att hon är ensamstående med två barn som går på lågstadiet. Hon arbetar inom vården men är sjukskriven. De problem hon brottas med sedan en tid tillbaka får hon nu hjälp med på Grodden.
- Hade jag inte fått hjälp här hade min familjesituation i dag sett helt annorlunda ut, säger hon.
- Här på Grodden vågar man vara sig själv. Här lyssnar personalen verkligen på hur man mår. Dessutom får jag så mycket stöd i och med att jag träffar andra föräldrar som jag kan sitta och prata med.
- Och i och med att vi får hjälp genom öppenvård och inte på institution kan barnen vara kvar i skolan och har även möjlighet att komma hit och vara med i en barngrupp.
Helmin berättar att hon inte har något körkort.
- Att åka och storhandla på egen hand är omöjligt för mig och det får jag exempelvis hjälp med av personalen här, säger hon.
- Vart ska jag ta vägen nu? är frågan Helmin låter bli hängande i luften när Folkbladet lämnar lokalerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om