Ja, det är inte första gången facket påtalar svåra arbetsförhållanden på avdelningen.
Redan 2015 gjordes en så kallad 6:6a-anmälan på dåvarande avdelning 3. Anmälan ledde till mindre vårdlag och ökad bemanning.
I februari 2020 var det dags igen. Anslutna till Kommunal och Vårdförbundet låg bakom en ny 6:6a. Trots dessa, och i bristen på tillfredsställande åtgärder, larmar åter skyddombuden om ohållbara villkor för de anställda.
"Många i personalgruppen mår dåligt och har inte längre en fungerande fritid utanför avdelningen. Många i personalgruppen påtalar psykosomatiska stressymptom, som magont vid ankomst till arbetsplatsen, sömnsvårigheter, huvudvärk, bristande koncentrationsförmåga, ständigt stresspåslag, svårigheter att släppa tankar kring jobbet på sin fritid. Sjuksköterskor beskriver även att man ofta gråter och är helt utmattad då man kommer hem från jobbet", skriver skyddsombuden i anmälan till Arbetsmiljöverket.
Avdelning 3 är en slutenvårdsavdelning inom Medicinkliniken NSÖ med specialiserad vård riktad för inneliggande patienter med lungsjukdomar, njursjukdomar, sjukdomar i mage och tarm och blodsjukdomar.
De anställda på avdelningen får inte sällan vårda patienter i livets slutskede.
Enligt fackombuden har en stor del av personalen slutat, och fler påstås vara på väg bort. Allt medan de ersätts av hyrpersonal och lånad personal från andra verksamheter.
Skyddsombuden vill i stället se färre patienter per vårdlag, högre ersättningar vid helger och kvällar, samt lönehöjningar till de som jobbat en längre tid inom regionen. Dessutom en större läkarnärvaro som rondar på helgerna.
"Vi ser att bedömningen av arbetsmiljöförhållanden måste göras skyndsamt då situationen eskalerat och inte är hållbar", skriver skyddsombuden.
Den 29 april i år fick fackliga representanter möta arbetsgivaren, men enligt skyddsombuden presenterades ingen handlingsplan för vare sig akuta åtgärder eller på längre sikt.
I skrivande stund är sommarens planering fortfarande inte färdig och det finns en oro i personalgruppen att sommarens beläggning kommer bestå av ytterligare ökat antal patienter per vårdlag.