"Vardagen för kvinnor måste in i planeringen"
Vilka planerar stadens offentliga rum? Och för vem? Är stadens rum lika tillgängliga för kvinnor som för män?
Alla ska kunna känna sig trygga i stadsmiljön. Därför ska det inte se ut så här. Gångtunneln under Hagebygatan vill tekniska nämndens ordförande helst fylla igen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Vilka är dagens mötesplatser, särskilt för kvinnor? Jo, det är utanför dagis, på bussen till jobbet, i affärerna i centrum. Viktiga faktorer för förflyttning är kollektivtrafiken och gatorna.
- Gatan är en oerhört viktig del av det offentliga rummet, säger Tora Friberg.
Ändå är det torgen som omhuldas och lyfts fram som stadens mötesplats. Maktens platser framhålls och kostas på, säger Friberg. Hittills är det också män som har haft störst inflytande över hur en stad utformas.
- I Norrköping håller man på att ändra på det. Det ska bli spännande att följa utvecklingen i stan, sa Tora Friberg som menar att vardagen för kvinnor måste in i stadsplaneringen.
Kvinnor rädda kvällstid
Hon betonade vikten av att alla ska kunna känna sig trygga i stadens offentliga rum. Många kvinnor känner en rädsla för att röra sig i stan kvälls- och nattetid. De är rädda för att bli antastade eller våldtagna.
- Många kvinnor har en medveten strategi i det offentliga rummet: att inte dra uppmärksamhet till sig, att inte titta män djupt i ögonen och att verka målmedveten, sa Tora Friberg.
Konkreta råd från Friberg för att förbättra tryggheten är att buskage kring cykelvägar ska bort, att cykelvägar kanske inte alltid ska gå genom parker, att belysningen måste bli bättre och att gångtunnlar ska vara ljusa och ha fri sikt. Busshållplatser ska också planeras så det är fri sikt kring dem samtidigt som det ska finnas alternativa vägar till och från dem.
Viktiga detaljer
När man planerar nya bostadsområden finns det många detaljer som kan vara viktiga, som att köks- och vardagsrumsfönster läggs mot gatan så det alltid finns någon som ser vad som händer där, menar Tora Friberg. Bilarna kanske inte ska parkeras långt bort, utan nära, så man har uppsyn över dem.
Kommunalrådet Eva Andersson (s) lovade att ta med sig genus- och jämställdhetsperspektivet och kvinnors villkor i stadsplaneringen i Norrköping.
- Vi har gångtunnlar i Norrköping som jag skulle vilja skotta igen. En i Hageby - den ska bort! sa Ingalill Pettersson (s), ordföranden i tekniska nämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!