– På sistone har vi fått kritik av våra brukare. Enligt brukarundersökningar kan vi inte se att det har lett till någon större förändring. Dessutom har besöksfrekvensen inte varit bra, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden som motivering till att socialnämnden på onsdagen valde att ta bort verksamheten, så snart som möjligt. – Att vara inskriven innebär inte att alla är där på dagarna, menar Roger Källs.
Men enligt Källs kastar man inte ut missbrukarna på gatan. Vad som händer med dem är dock oklart.
– Vi kommer att gå igenom dem individ för individ. De flesta har redan olika kommunala insatser.
Socialnämnden diskuterade också hur man skulle ska kunna bygga egna hus, eller bygga ut Boagården för vuxna missbrukare.
Dessutom beslutade socialnämnden att ta bort en av tre personer som jobbar som HVB-samordnare.
– Det blir i fortsättningen en samordnare på vuxensidan och en på barnsidan, säger Roger Källs.
På det här sättet sparar socialnämnden sju miljoner kronor på helårsbasis. Men det är långt ifrån tillräckligt. Besparingskravet ligger på 28 miljoner.
En av anledningarna till att nämnden går så mycket minus är att den köpta vården och tvångsvården har ökat.
– Varje vårddygn per individ har ökat med ungefär 30 procent per individ på sistone, säger Roger Källs och berättar att Norrköping sedan 2012 har legat på en väldigt hög nivå när det gäller tvångsvården.
– För tio år sedan var det i snitt 4-5 personer som tvångsomhändertogs per månad. Nu är det mellan 12 och 15 per månad. Och det här kostar väldigt mycket.
Socialkontorets förslag att även ta bort Balder - en verksamhet för barn med missbrukande föräldrar – sa nämnden dock nej till.
– Vi hade en lång diskussion och kom till slut fram till att vi inte kan lägga ner den verksamheten nu. Vi kommer att titta vidare på det och se om det istället går att utveckla.