Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var tredje elev underkänd på Borgsmoskolan

Antalet underkända nior ökar. Men betygen i årskurs nio skiljer sig kraftigt mellan olika skolor. På Borgsmoskolan är var tredje elev underkänd i något kärnämne, men på Råsslaskolan är bara 7 procent av eleverna underkända.

NORRKÖPING2005-06-11 06:00
I hela Norrköping var det 14 procent av eleverna i nian som inte blev godkända i något av ämnena matematik, engelska och svenska. I antal elever är det 242 obehöriga elever av 1671. Det är en ökning jämfört med slutbetygen förra året, när siffran var 11 procent.
- Det är oroande att så många ska in på det individuella programet. Särskilt i engelska är det många som inte klarar målen, säger Peter Gustafsson, intagningssekreterare.
- Sedan har vi alla med låga poäng som inte kommer in på det som de sökt, men hur många det blir vet vi inte förrän efter 1 juli, fortsätter han.
146 elever saknar betyg i engelska, 126 i matematik och 94 i svenska. Men i siffrorna kan samma elev förekomma flera gånger.
Skillanderna mellan olika skolor i kommunen är stora. På Borgsmoskolan är så många som var tredje elev underkänd. Det är en ökning, förra året var andelen 27 procent.
- Det finns säkert många förklaringar, men redan när de här eleverna kom till Borgsmoskolan var deras kunskapsnivå så pass låg att uppåt 60 procent behövde stödundervisning i svenska. Utifrån det har vi ändå lyckats få många att klara sig, säger Thomas Stenberg, biträdande rektor på Borgsmoskolan.
- Problemet ligger inte i skolans pedagogik, utan i det elevunderlag man får. I våra idrottsklasser med kommunalt intag är förhållandet motsatt, där är nästan alla godkända, trots att de inte får lika mycket stödundervisning, fortsätter Thomas Stenberg.
Borgsmoskolan har satsat på utbredd stödundervisning i engelska, svenska och matte. Varje onsdag fick eleverna möjlighet att få extra stöd och hjälp i små grupper. Den verksamheten fortsätter skolan med i höst.
På Råsslaskolan är läget bäst, där är bara 7 procent av eleverna underkända. Det är en sänkning jämförts med fjolårets 9 procent.
De elever som fått underkänt i något kärnämne får möjlighet att läsa upp betygen i sommarskolan som startar nu på måndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om