Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var tionde lärare har otillräcklig utbildning

Mer än var femte lärare i hela Norrköpings lärarkår (vikarier och fast anställda) är obehörig. Av dem som är fast anställda saknar 10 procent adekvat utbildning. Det visar en rapport som lärarfacken presenterade på tisdagen.

NORRKÖPING2004-07-07 06:00
- Vi måste öka pressen på arbetsgivarna. Eleverna har rätt till utbildade lärare, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet.
Högst andel obehöriga lärare i länet har Boxholm, där saknade var tredje lärare examen år 2003. Detta är en klar ökning jämfört med föregående år. Lägst är andelen obehöriga lärare i Vadstena, med 13 procent under förra året. Bland de fast anställda lärarna har Åtvidaberg högst andel obehöriga lärare, 17 procent.
I hela landet saknar nio procent av de fast anställda grundskollärarna i kommunala skolor och tolv procent av gymnasielärarna behörig lärarutbildning.

4300 saknar högskolepoäng
Rapporten visar att landets obehöriga lärare är en spretig grupp. Mer än var fjärde obehörig lärare, över 4300 personer, inte har högskoleutbildning över huvud taget. Fyra procent har inte ens gått ut gymnasieskolan. Var fjärde fast anställd obehörig lärare har dessutom mindre än två års erfarenhet som lärare.
Lärarfacken pekar på kommunernas och friskolornas ansvar att anställa utbildade lärare. "Ekonomiskt lönar det sig inte att satsa fyra-fem år på en lärarutbildning. De obehöriga som får fast jobb ges samma lön som en utbildad lärare", skriver lärarfacken.
De ifrågasätter också att kommunerna anställer obehöriga lärare samtidigt som arbetslösheten ökar bland de behöriga lärarna.
- Det finns stor risk att lärarkåren i den svenska skolan inom tio år befolkas av obehöriga, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund som efterlyser en auktorisation för lärare.
- Fortsätter den utveckling som rapporten visar kommer lärarkåren att domineras av förhållandevis välbetalda obehöriga lärare. Detta är ett hot mot skolans kvalitet, säger hon.

Värst i friskolorna
Framför allt i gymnasieskolan påpekas lärarsituationen vara akut. Där kommer stora barnkullar om några år att möta lärarbrist till följd av stora pensionsavgångar.
Den högsta andelen obehöriga lärare i landet finns enligt rapporten inom friskolorna, där är totalt 31 procent av grundskolornas och 45 procent av gymnasiernas fastanställda lärare obehöriga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om