Var tionde 16-åring i kontakt med socialen
NORRKÖPINGVar tionde 16-åring i Norrköping hade kontakt med socialen under förra året.Det visar den probleminventering som socialkontoret genomfört. Tre procent av flickorna mellan 0 och 20 år var aktuella vid socialkontoret. Fyra procent av pojkarna (totalt 1112 barn).
Syftet med inventeringen är att kartlägga vilka behov som finns och vilka förbättringar som behöver göras.
<b>Splittrade familjer</b>
Fältenheterna beskriver följande områden:
Splittrade familjer med frånvarande fäder, ensamstående föräldrar som inte orkar med, patriarkaliska familjer där både pojkar och flickor gifts bort tidigt och som blir föräldrar tidigt.
<b>Stora gäng</b>
Unga pojkar och flickor som redan i 9-10-årsåldern får problem vi förknippar med tonåren, de röker och snattar.
Pojkar på 10-15 år som drar fram i stora gäng, vandaliserar och bråkar. Unga flickor på 9-10 år hänger på och bildar svans.
Flickor som blivit sexuellt utnyttjade, har ätstörningar och mår psykiskt dåligt. De trakasserar och misshandlar skolkamrater.
Länsstyrelsen har också konstaterat att drogproblemen går neråt i åldrarna.
<b>Fler tvångsvårdade</b>
För Norrköping gäller att antalet LVU-ärenden (lag om vård av unga, dvs tvångsåtgärder) under 2002 ökade med 30 barn/ungdomar jämfört med 2001.
Man har också gjort en fördjupad inventering av flickorna. Ofta så har samma person flera problem som hänger ihop.
Största gruppen (57 procent) är flickor där föräldrarnas omsorgsbrist och missbruk medför kontakt med socialen. Oftast efter en anmälan från skola/förskola eller någon anhörig.
<b>Föräldrakonflikt</b>
Den näst största gruppen har en stor konflikt med föräldrarna. Det kan vara gränssättningsproblem där föräldrarna inte har någon kontroll. Föräldrarna kan också vara alltför auktoritära.
Flickor med någon typ av beteendestörning, t ex ätstörningar, och/eller identitets- och integrationsproblem var 17 procent. Här syns tydligt att föräldrarna ofta är av utländsk härkomst.
13 procent har blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp av anhöriga eller närstående.
<b>Kollektivboende behövs</b>
De flickor där föräldrarna vill styra över valet av partner och de flickor som skadar sig själva kommer däremot långt ner på den här listan.
Över hälften av flickorna bor ihop med ensamstående mamman. Förälderns alkohol- eller drogproblem är huvudproblemet.
En slutsats som dras av några fältenheter (fyra av elva: Hageby, Berget, Öster/LIndö, Skärblacka) är att det behövs ett kollektivboende för tonårsflickor. Det skulle vara till för flickor mellan 15 och 21 år med relationsproblem inom familjen.. Personal skulle vara tillgänglig dygnet runt.
I rapporten pekar programsekreterare Anneli Hagberg också på andra vägar. Det gäller att tidigt möta föräldrarna och stärka föräldraskapet. Det är viktigt med ett sammansvetsat arbete ihop med skolan för de elever och föräldrar som behöver stöd av både skolpersonal och socialarbetare.
Det behövs behandlingsprogram som kan behandla såväl ungdomars brottsliga beteende som deras missbruksproblem, skolproblem och familjeproblem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!