Attacken kunde ha förhindrats om Kolmårdens djurpark följt Arbetsmiljöverkets tillrättavisningar. Det menar kammaråklagarna Linda Schön och Jan Olof Andersson. Under rättegångens första dag lades sju av åtta punkter i åklagarnas sakframställan fram för rätten.
Bland annat visades en mängd filmer som bevisning inför den stora skaran åhörare. Som målsägande fanns ett antal av den döda kvinnans anhöriga på plats.
Till bevisningen ligger ungefär 200 filmklipp som på olika sätt, enligt åklagarna, visar dels hur Kolmården hanterat vargarna och dels att det varit tidigare incidenter med de socialiserade vargarna i parken.
– Detta är ett urval, sa Linda Schön, när filmerna presenterades.
I de allra flesta fall rörde det sig om vargar som bitit tag i besökares kläder, men som kunnat puttas bort av Kolmårdens personal. Dock under morrande protester och i vissa fall även med bettmarkeringar i luften.
Parks and resorts som äger Kolmårdens djurpark har genomgående menat att vargar inte utgör något hot för människor.
– Ändå fick en besökare sys med 17 stygn och en annan med 11 stygn efter incidenter med vargarna, menade åklagare Jan Olof Andersson.
Vargarna på Kolmården har inte ansetts vara en risk förrän efter olyckan som kostade den 30-åriga zooläraren livet. Vargarna har inte stått med på listan över potentiellt farliga djur och har heller inte ingått i det säkerhetsprogram som ska säkerställa att personal snabbt och enkelt ska kunna ta sig ur inhägnaderna vid en incident.
Tvärtom uppger åklagaren att inte ens alla grindar till hägnet gick att öppna inifrån. Så till vida man inte lirkar ut en hand och låser upp dörren med nyckel på utsidan – fast inifrån. Ett moment som inte direkt är tidssparande.
Till andra inhägnader har parken, efter kritik från Arbetsmiljöverket, installerat säkerhetsfunktioner som möjliggjort öppning inifrån. Men det har bara gjorts hos de djur som ansetts som en säkerhetsrisk, till exempelvis vissa apor och giraffer.
Åklagarsidan påvisade också att det varit flera incidenter som det aldrig blivit upprättat en tillbudsrapport kring. De menar nu att attacken inte alls varit tagen ur det blå, som parken hävdar.
– Det som djurparken menar är lekbeteende är enligt de experter vi talat med varningstecken, sa Jan Olof Andersson vid en pressträff vid dagens slut.
Kritiken från åklagarsidan är stenhård: Kolmårdens djurpark och dåvarande zoologiske chefen Mats Höggren har brustit i sitt ansvar och bör dömas för vållande till annans död. Både djurparken och Mats Höggren förnekar brott och ansvar för händelsen.
Vid rättegången presenterades utöver filmer också ett flertal dokument från Arbetsmiljöverket. Det rör sig om ett antal anmälningar till verket, gällande problem i arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark. Ingen anmälan rör dock specifikt vargarna och arbetet med vargarna.
– Det vi vill visa är att bristerna i djurparken påpekades långt innan dödsolyckan, säger Jan Olof Andersson och syftar bland annat på det ensamarbete som kritiserats tidigare.
Hade det här kunnat undvikas om djurparken hade agerat som de blev tillsagda?
– Ja, med största sannolikhet.
I slutet av dagen presenterades Kolmårdens djurparks egen olycksrapport, upprättad efter dödsfallet. I den står att läsa att 30-åringen gick in i hägnet för att utföra den dagliga rutinen att socialisera vargarna. Parkens bestämmelser har varit att de som arbetar med vargarna endast ska ha med sig en mobiltelefon – och inte en komradio – för att inte störa vargarna mer än nödvändigt. När den 30-åriga kvinnan dödades blev telefonen hon hade med sig sönderbiten, efter det hade hon alltså ingen möjlighet att kalla på hjälp.
Först återfann den kollega som gick in i hägnet bara det regnställ kvinnan haft på sig. Kollegan kastade ut detta utanför hägnet och upptäckte kroppen en stund senare. Det rådde då ingen tvekan om att 30-åringen avlidit på platsen, därför tillkallades ingen läkare.
Obduktionsrapporten har genomgående varit sekretessbelagd och kommer så att förbli, meddelar rätten. Denna del av förhandlingsdagen hölls därmed bakom lyckta dörrar.
Förhandlingen återupptas tisdag den 4 oktober klockan tio. Då med den sista delen i åklagarnas sakframställan samt vittnesmål från tilltalade före detta zoologiske chefen, Mats Höggren.