Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Var observant på barnets beteende"

Värmeböljan ser ut att fortsätta. På kommunens verksamheter pågår ett aktivt arbete för att underlätta för barn och gamla som är extra utsatta i värmen.

Vattenlek är populärt i värmen.

Vattenlek är populärt i värmen.

Foto: Michael Probst

NORRKÖPING2018-07-20 14:00

Den rekordvarma sommaren ser ut att hålla i sig i minst en vecka framåt. På kommunens förskolor följer personalen särskilda rutiner för att hålla barnen svala.

– Just nu handlar det mycket om att alla får vatten, dricker mycket och håller vätskebalansen. Det gör man på olika sätt, på vissa förskolor har man personliga vattenflaskor så att personalen ser att alla verkligen får i sig tillräckligt med vätska, säger förskolechef Marie Adnerhill.

Fläktarna på förskolorna går på högvarv både dag och natt för att skapa ett kallare klimat inomhus. Personalen försöker även se till att barnen leker i skuggan och ägnar sig åt lugnare aktiviteter. Det kan till exempel vara vattenlekar eller att förskolelärarna läser böcker för barnen.

– Vi försöker att inte skapa aktiv lek mitt under dagen, vi försöker ha lite mer rörelse i aktiviteterna tidig morgon eller senare på eftermiddagen när det svalkar på. Här behöver barnen mycket hjälp eftersom de kanske inte känner att de är varma eller törstiga.

Små barn är extra känsliga för värmen men än så länge har inga incidenter inträffat. Marie Adnerhill menar att föräldrar kan göra mycket för att underlätta för barnen.

– Det handlar mycket om att skydda sig med kläder och att barnen har kepsar eller hattar på sig. Det är bra om föräldrarna smörjer in sina barn på morgonen så att de har ett grundskydd. Sedan är det viktigt man har en kommunikation med varandra om barnets mående. Både föräldrar och personal men också att föräldrarna pratar med sina barn och är observanta på barnets beteende, ifall de verkar trötta eller hängiga, säger Marie Adnerhill.

På Stadium Sports Camp har ledarna börjat dra ner på längden på passen.

– Vi försöker också lägga passen på morgonen när det är svalare, alternativt på kvällen. Ibland tar vi bort pass helt och hållet och går och badar istället. Vi uppmanar hela tiden barnen att dricka mer och hålla sig i skuggan. Ledarna är jätteduktiga och vet att de ska ge barnen mycket vätska och resorb. Sedan har vi en sjuksköterska på plats som finns behjälplig vid behov, säger Helena Frykholm som är ansvarig för Stadium Sports Camp.

Enligt Helena Frykholm är det första gången de har behövt dra ner på och stryka passen.

– Jag har jobbat på Stadium Sports Camp i sex år och vi har aldrig tidigare behövt göra på det här sättet med schemaförändringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om