Det var onsdagen den 13 februari i år som polisen slog till mot gymmen i Norrköping. Mellan klockan 18 och 20 kontrollerades gymbesökare vid de nio största gymmen i stan. 43 personer togs med som skäligen misstänkta för dopingbrott. På måndagen fick polisen 40 analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
– Elva var positiva, nio på anabola steroider eller andra dopingpreparat och två personer hade cannabis i kroppen, säger Magnus Larsson.
Han tycker att det här visar att många dopar sig i Norrköping.
Okända för polisen– Det är anmärkningsvärt, att vi från polisen en vanlig onsdagskväll kan hitta så många personer som tränar på gym är påverkade. De flesta var även sedan tidigare helt okända av oss, fortsätter Magnus Larsson.
Födda på 90-taletHälften av dem som hade positiva resultat är födda på 1990-talet. Samtliga av dem är män. Larsson berättar att tillslaget var en utbildningsinsats från polisens sida som inriktade sig främst mot unga personer.
– Vi från polisen hoppas att insatsen ska leda till att gymmen slutar att blunda för det här problemet och tar mer ansvar. Och vi hoppas även att föräldrar är mer uppmärksamma på sina ungdomar, säger Magnus Larsson.
Stort mörkertalPolisen i länet kommer fortsätta besöka gym och arbeta mot doping.
Efter insatsen i februari har polisen även fått in nya fall av personer som misstänks för att missbruka doping.
– Jag tror tyvärr mörkertalet är stort. Dessutom tror jag att de flesta som vi testade som hade ett negativt resultat denna gång tidigare har använt doping, säger Magnus Larsson.
Mer våldsbenägenDe här personerna kommer nu att höras av polisen. Därefter väntar förmodligen dagsböter.
Magnus Larsson framhåller att även om påföljden för dopingbrott är rätt lindrig så är doping förknippat med så mycket annan problematik.
– Många dopingmedel är beroendeframkallande och som missbrukare blir du ofta mer aggressiv och våldsbenägen. Det är inte bara kroppen som tar skada av doping utan även hjärnan, säger Magnus Larsson.