Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var fjärde krog struntar i om gästerna är berusade

Länsstyrelsen har tagit hjälp av skådespelare som spelat fulla för att se om kraftigt berusade serveras alkohol på länets krogar. Resultatet var nedslående - fyra av tio sålde alkohol till de "fulla" gästerna.

Att länsstyrelsens kontrollanter var berusade (på låtsas)  var inget hinder för att bli serverade på var fjärde kontrollerad krog. (Personerna på bilden har inget som helst med innehållet i artikeln att göra).  Foto: Scanpix/arkiv

Att länsstyrelsens kontrollanter var berusade (på låtsas) var inget hinder för att bli serverade på var fjärde kontrollerad krog. (Personerna på bilden har inget som helst med innehållet i artikeln att göra). Foto: Scanpix/arkiv

Foto:

Norrköping2006-12-15 06:00
Tre skådespelare, alla män i 30-årsåldern, har i början av hösten besökt totalt 64 restauranger, krogar och nattklubbar i elva kommuner i länet. Där har de spelat fulla och försökt köpa alkohol i baren. Något som de inte ska få göra enligt lag. Men vid 28 krogar har de inte blivit nekade någon alkohol. I Norrköping har de fått köpa vid fem krogbesök och nekats köp vid sex andra.

Genomgått utbildning
Det här undersökningssättet har använts på flera andra orter i Sverige. Men det är första gången som Länsstyrelsen i Östergötland genomfört något liknande. Skådespelarna har genomgått en utbildning vid Folkhälsoinstitutet. De har fått lära sig en scen som de sedan spelar upp på liknande sätt vid varje krogbesök.

Annorlunda metoder
- Alla bråk på krogarna beror på att folk är för fulla. För att komma åt den här typen av problem krävs annorlunda metoder, säger projektledare Mattias Bly, vid Länsstyrelsen i Östergötland.
- Alla inblandade parter, såsom krogägare, polis och kommunen vill förhindra dessa bråk, säger han vidare.
Vilka krogar som kontrollerats vet inte länsstyrelsen. Alkoholinspektörer i länets kommuner har valt ut ett antal restauranger, varav några sedan besökts av skådespelaren och en observatör. De har i sin tur lämnat avidentifierade rapporter till länsstyrelsen. .
- Det här har varit ett sätt att få en bild över läget som vi kan använda i det fortsatta arbetet med att skapa en trevligare restaurangmiljö, säger Mattias Bly.

Uppföljningsmöte
Länsstyrelsen har under hösten haft ett uppföljningsmöte med krogägarna. Då har bland annat en film visats med en liknande scen som den skådespelarna spelat upp på krogen.
- Alla säger då att de absolut inte skulle ha serverat den här personen. Men ett problem är att barpersonalen kanske inte gör som krogägaren tror eller vill. Personalen behöver mer utbildning, säger Mattias Bly.
Fakta/Berusningsstudie
Det är straffbart att servera en kraftigt berusad. Straffet kan bli dagsböter eller fängelse upp till sex månader.
Ägaren till krogen kan förlora serveringstillståndet.
Länsstyrelsen samverkar med restaurangnäringen, länets kommuner samt polismyndigheten för att minska våld och skador i samband med restaurangbesök. Målet är att skapa en tryggare och trevligare miljö på länets restauranger. Projektet heter Ansvarsfull alkoholservering
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om