– Det här är inga siffror som man vill ha och det är naturligtvis allvarligt och en viktig fråga att komma till rätta med, säger barn- och utbildningschef Mikael Hultberg, Finspångs kommun.
Skolinspektionen har skicka ut enkäter till samtliga niondeklassare i landet, där de bland annat fått svara på fråga om de känner sig trygga i skolan. Tolv procent svarade ”stämmer dåligt” eller ”stämmer inte alls”.
I Finspångs kommun är den siffran ännu högre, 19 procent. Det innebär att var femte elev inte känner sig trygg i den miljö där de tillbringar merparten av sin vakna tid.
– Och det är självklart oroande. De här siffrorna gäller för förra läsåret och då hade vi en del problem på en av våra högstadieskolor, som gör att siffran kanske ändå inte är helt förvånande, även om den var ny för mig. Det visar att vi inte lyckades så bra trots att vi jobbade väldigt hårt för att få till en trygghet. Vi hade mer personal ute på rasterna och arbetade med att öka kompetensen hos personalen för att den ska kunna möta problemen på ett bra sätt, fortsätter Mikael Hultberg
Men vad beror det på att det blir en otrygg miljö i skolan?– Jag tror främst att det handlar om elever mot elever på stora skolor. Det är många individer på samma ställe. Och bland dem finns ju också de som inte har det så bra. Därför har vi också utökat vårt samarbete med socialtjänsten. Både för att stödja dem som har problem men också dem som känner sig utsatta i skolan, säger han.
Mikael Hultberg påpekar också att man mer aktivt kommer att prata med elever om var de känner otryggheten på sin skola.
– Det kan ju vara i omklädningsrum eller i korridoren. Och på de platserna kommer vi att öka vuxenbemanningen.
I enkätet som Skolinspektionen ställt samman visar det sig även att antalet elever som inte känner att de får någon studiero, är hög i Finspång kommun. 47 procent har svarat ”stämmer dåligt” eller ”stämmer inte alls”.
– Det är naturligtvis inte heller bra. Ett sätt att göra det bättre kan ju vara att dela på klasser och göra dem mindre, men det är kanske inte så populärt bland eleverna om man har kompisar i samma klass. Men vi vet om problemet och kommer att jobba för att siffrorna ser bättre ut vid nästa enkät, säger Mikael Hultberg.