Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var åttonde född utomlands

Hela 13 procent av Norrköpingsborna, lite drygt var åttonde, är född utomlands.
Största invandringsperioden var i början av 1970-talet.

NORRKÖPING2005-08-12 06:00
Detta framgår av SCB-statistik, som nu läggs fram i en rapport till kommunfullmäktige. Att 15 822 Norrköpingsbor, cirka 13 procent, är födda utomlands - den siffran är från slutet av fjolåret. Andelen är ungefär samma som för riket i stort.
Största enskilda gruppen är från f d Jugoslavien, främst då Bosnien-Herzegovina (3 708 personer). Sedan Finland (2 510), Syrien (1 095) och Chile
(1 054).
Resterande länder på "topp tio"-listan är Turkiet, Irak, Iran, Polen, Libanon och Norge.
Invandringen har gått i vågor. Ex-jugoslaverna kom under 90-talets första hälft, som en följd av inbördeskrigen där. Medan det stora finska inslaget däremot avspeglar ett helt annat fenomen - industrins stora behov av arbetskraft mot slutet av 60-talet och början av 70-talet. Då räckte svenskarna inte till, och då kom även en hel del sydeuropéer hit.

Inget problem
För dessa invandrare var jobb ju inget som helst problem, däremot var det på den tiden sämre beställt med svenskundervisningen. Under andra hälften av 70-talet, med en topp kring 1977, kom en ny invandringsvåg. Då handlade det om flyktingar - från Turkiet (både kurder och assyrier/syrianer), Iran, Libanon, Syrien. Samt, och inte minst, Chile.
Vid det laget hade det, som konstateras i rapporten, blivit svårare att få jobb. I varje fall sådana, som motsvarade invandrarnas utbildning.
Och när sedan det tidiga 90-talets flyktingvåg kom, då hade det ju kärvat till sig än mer på arbetsmarknaden. Då var det mycket få av de nyanlända, som direkt fick arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om