Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vapen polisen välkomnar

Mellan den 1 mars och 31 maj är det vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt vapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

Norrköping2007-02-28 06:00
- Inlämnaren får vara anonym, säger Carina Vangstad, vapenansvarig vid Rikspolisstyrelsen.
Vapen och ammunition kan lämnas in på närmaste polisstation och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat och dolt.
- Vi rekommenderar att man skruvar i sär vapnet och förpackar det i en väska eller låda under transporten, säger Carina Vangstad.
Inga frågor kommer att ställas. Inlämnaren får vara anonym.
- Den som vill ha ett kvitto får det, annars är det bara att lämna in vapnet i polisens expedition, säger Carina Vangstad.
Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för skrotning eller tas om hand om det är av musealt intresse.
Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta på ett otillfredsställande sätt, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.
När Sverige hade vapenamnesti 1993 lämnades 17 000 vapen och 15 ton ammunition in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om