Det beslutet tog vård- och omsorgsnämnden på onsdagen. Ärendet handlade om driftsform vid nybyggnationer av äldreboenden.
– Det beslut som togs var att när vi tittar på de nya boendena som kommer, de som färdigställs 2016 och 2017, så är det ett som ska upphandlas, och det är Såpkullen, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
I paketet har man valt att också lägga in den redan befintliga Borgmästaregården.
– Vi har väldigt få externa utförare i särskilda boenden i Norrköping. Det är inget självändamål, men det har betydelse att man har en bredd av utförare i en kommun, säger Eva-Britt Sjöberg.
Tanken är att Borgmästaregården och Såpkullen ska upphandlas tillsammans, så uppdraget går till samma utförare, säger hon. Något som ska göra det mer intressant att ta över.
– När man upphandlar båda två kan man få en samordningsvinst.
Oppositionsrådet Mona Olsson (V) har reagerat starkt mot både privatiseringen och att texten med förslag till beslut kom sent, under nämndmötets gång.
När hon före mötet hörde sig för hos vård- och omsorgskontoret om varför texten saknades fick hon beskedet att det var ett politiskt beslut och att texten måste komma från politikerna i majoriteten: S, KD, L och C.
När väl förslaget kom var det en chock, en blixt från klar himmel, säger hon.
Borgmästaregården, officiellt Klingsbergsgatan 36, har varit privat tidigare, men kommunen tog tillbaka det i egen regi. Klingsbergsgatan är dessutom ingen nybyggd enhet, säger Mona Olsson.
– Det boendet har valsat mellan kommunal drift och extern drift tidigare, säger Mona Olsson som nu undrar vad som händer med personalen.
– Som kommunanställda har de rätt till önskad sysselsättningsgrad och numera också sammanhållen arbetstid, krav som man inte kan ställa i en upphandling.
– Först inför de LOV, sedan privatiserar de äldreboenden. Det finns inga ord för den brustna ideologin, kritiserar Mona Olsson Socialdemokraterna.
Enligt Irma Görtz (S), vice ordförande i nämnden, har S aldrig varit emot privata utförare, om det finns skäl för att ha sådana. Skälet här är att enheterna ligger nära varandra, och att det finns samordningsvinster att göra.
Hon poängterar att det är viktigt att bevaka att samma villkor gäller för både kommunala enheter och privata utförare.