Det konstaterar mark- och miljödomstolen i Växjö, och ger därmed grannar till hantverksbyn rätt i deras kritik mot att toaletten fick byggas där den står idag. Men Norrköpings kommun har redan överklagat domen till högre instans.
Orsaken till det senaste domslutet är att kommunen byggde toaletten på prickmark, som inte får bebyggas. Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping gav ändå kommunen bygglov, därför att man ansåg den nuvarande placeringen var den bästa, utifrån ett tillgänglighetsperspektiv.
Ulf Svensson, förre djurparkschefen, har från första början varit kritisk till placeringen av toaletten i Hantverksbyn.
– Dels för att den byggdes på streckad mark, det vill säga mark, det vill säga mark som inte får bebyggas, dels för att placeringen av toaletten är helt fel bland alla de gamla fina kulturhusen i Hantverksbyn, där alla byggnaderna är från början av 1800-talet.
– Förutom då den nybyggda toaletten, som är det första man ser, när man ska göra ett besök i Hantverksbyn.
Toaletten i sig var väl välkommen, men inte kommunens placering av densamma?
– Precis så var det, säger Ulf Svensson. Grannarnas förslag var att toaletten skulle byggas vid campingens staket, vilket hade varit bättre för bussresenärer, eftersom de då haft möjlighet att gå direkt från bussen till toaletten, som brukligt är efter en ibland lång färd.
Hur ser du på domen?
– Det känns löjligt att kommunen slösat bort skattepengar på advokater från Malmö i processen i mark- och miljödomstolen. Förre kommunalrådet talade inte sanning när "Kolmårdsfolket" och även jag talade med honom innan man satte spaden i jorden. Tjänstemännen lurade nämligen nämnden att besluta i ärendet, trots att de själva gjort en plan där det framgick att marken var streckad och inte prickad.
Den juridiska processen började sedan med att grannar till Hantverksbyn överklagade kommunens bygglov till länsstyrelsen, som gav grannarna rätt. Kommunen fortsatte sedan processen genom att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen - som nu gett grannarna rätt igen.
Men någon större segeryra, vågar dock inte grannarna släppa loss i:
– Visst känns det bra att vi fått rätt mot kommunen, men jag tror ändå inte att de flyttar på den byggda toaletten., även om den nu visar sig vara ett svartbygge, eftersom bygglovet var felaktigt, säger en av grannarna.
Klart är nu att Norrköpings kommun beslutat överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen.
– Vi tycker att bygglovskontoret gjorde rätt som gav oss klartecken, eftersom regelverket medger vissa mindre justeringar, säger Jan Ekman, verksamhetschef för ekonomi- och styrningskontoret hos Norrköpings kommun. Därför vill vi få domen provad hos högsta instans.
Sören Boström