Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vann diskrimineringstvist

Rentvådd och lättad.
Rolf Uhr, VD på Nordic Uhr, familjeföretaget som stämts för etnisk diskriminering, friades i går av tingsrätten i Norrköping.
- Domen är inget att jubla över, men det känns skönt att sanningen och förnuftet segrade, säger Rolf Uhr till Folkbladet.

NORRKÖPING2004-03-23 06:00
Det var sommaren 2002 som företaget sökte "kontorist med erfarenhet av bokföring, SPCS, kundreskontra, leveranskontra, in- och utbetalningar" och rätt omgående anställde en kvinna för jobbet.
Historien kunde slutat där, men istället utlöste anställningen en strid som slutade först i och med måndagens dom.
En 56-årig man med utländsk bakgrund sökte också jobbet, kände sig mer än väl kvalificerad med sina utbildningar från hemlandet som motsvarar ungefär 150 poäng på svensk högskolenivå, men fick inte ens komma på anställningsintervju.
Då kontaktade 56-åringen Byrån för etnisk diskriminering i Norrköping.
Med hjälp av dem och via fackförbundet SKTF (Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet) stämde han Nordic Uhr på 150.000 kronor för etnisk diskrimnering i arbetslivet.
- Jag har blivit behandlad som rasist, men vi har aldrig haft avsikten att diskriminera någon. I princip skulle ju alla som inte får ett jobb kunna hävda att de blir diskriminerade. Bara en kan ju få ett jobb, säger Rolf Uhr.

Sjukdom
Under domstolsförhandlingarna förklarade försvaret att man redan när ett par av ansökningarna behandlats bestämde sig för den kvinna som fick jobbet. Nordic Uhr förklarade valet med att man på grund av sjukdom behövde personal snabbt. Det var enda skälet till att kärandens ansökan aldrig granskades överhuvudtaget och därför kunde han heller inte utsatts för etnisk diskriminering.
Tingsrätten skriver i sitt domskäl att 56-åringen förvisso blivit missgynnad eftersom hans ansökan inte prövats, men rätten slår också fast att det inte finns någon omständighet som tyder på att missgynnandet haft någon samband med hans etniska tillhörighet.

Övertygad om att få rätt
Därför ogillade tingsrätten käromålet och 56-åringen tvingas betala rättegångskostnaderna, 25.000 kronor.
- Jag har ända från första stund varit övertygad om att jag skulle få rätt. Jag tycker faktiskt det är tragiskt för den här killen som förmodligen blev uppmanad att göra så här av diskrimneringsbyrån. De har helt enkelt invaggat "en stackars invandrare" att stämma ett företag, eftersom de flesta stora företag som råkat ut för samma sak helst vill slippa att bli utpekade i en process av den här typen och hellre förlikar. Det finns massor av sådana exempel på nätet, hävdar Rolf Uhr.
Han påpekar också att han tagit mycket illa vid sig av att hamna i den här sitsen.
- Jag yttrade mig illa vid ett tillfälle och har bett om ursäkt för de orden. Men man känner sig illa till mods när man får erbjudanden från rasistiska partier som vill att jag ska skriva på deras hemsidor. Jag vill inte förknippas med dem och är definitivt inte rasist.
Han tycker också att förnuftet segrade i den här bittra striden.
- Om jag förlorat hade ett prejudikat uppkommit där vem som helst som inte öppnar en ansökan riskerar att hamna i domstol. Det kan inte ha varit lagens mening.
Samtidigt berättar Rolf Uhr att han fått massor av stöd från andra småföretagare i landet.
- Ett antal företagare hört av sig och förklarat sig villiga att betala de böter jag riskerade få.
Käranden kan nu fram till den 13 april överklaga domen till Arbetsdomstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om