Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vanligt med anabola steroider"

Dopning är betydligt vanligare bland hobby-idrottare än på elitnivå.
- Det är skönhetsidealet som styr, säger Håkan Nyberg, verksamhetsansvarig för dopningsfrågor på Riksidrottsförbundet.

NORRKÖPING2005-07-29 06:00
Riksidrottsförbundet gör omkring 4 000 dopningstester om året. En halv procent ger positivt resultat och de allra flesta fallen finns på låg nivå, hos de lokala idrottsklubbarna och gymen.
- Vanligast är anabola steroider. Det utgör omkring 60-70 procent av alla dopningsfall, säger Håkan Nyberg, och tillägger att de oftast inte används för att fuska till sig bättre resultat. Istället är det av kosmetiska skäl.

Stort mörkertal
Riksidrottsförbundet gör dopningskontroller inom svensk idrott, det vill säga de klubbar och föreningar som tillhör idrottsrörelsen. Det gör Friskis och Svettis, men inte de flesta andra gym som är privata.
- Jag skulle tro att problemet med dopning är större på privata gym. Det har vi tyvär inte möjlighet att kolla, säger Håkan Nyberg.

Röda listan
Som medlem i Riksidrottsförbundet skriver man under ett medlemsavtal där man förbinder sig att följa förbundets donpingsregler. Reglerna innehåller en lista med förbjudna preparat, den så kallade "röda listan".
De hårda dopningsreglerna har lett till en del problem. Vissa mediciner, bland annat en del astmamediciner, är förbjudna preparat.
- Om man är sjuk och brukar mediciner måste man verkligen tänka sig för. Men det finns särskilda regler om dispens för till exempel astmatiker.
- Riksidrottsförbundets dopningsregler är inte att jämföra med lagen om förbjudna preparat, det vill säga narkotika. Många av preparaten på vår lista är helt okej att ta om man inte är idrottsutövare inom förbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om