Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vanligt att resenärer plankar- Nu skärps kontrollen

Enligt Östgötatrafiken och facket är det vanligt att resenärer struntar i att betala på bussar och spårvagnar i Norrköpings tätortstrafik. Nu skärps kontrollen.

I Norrköpings tätortstafik är det vanligt att resenärer plankar samtidigt som få kontroller görs.

I Norrköpings tätortstafik är det vanligt att resenärer plankar samtidigt som få kontroller görs.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-08-03 05:00

- Det är väldigt många som struntar i att betala. Det här systemet bygger på att alla gör rätt för sig på ett eller annat sätt, säger Bo Lingestig, regionalt huvudskyddsombud på Kommunal.

Östgötatrafiken är medvetna om att det är vanligt med fusk och menar att det framför allt förekommer i tätortstrafiken. Det beror på att det finns fler ingångar på en spårvagn eller en stadsbuss vilket gör det lättare att bara gå in och sätta sig.

Vanligare i Norrköping

I Norrköping är det också vanligare med fusk än i Linköping. I Linköping har kommunen precis som på landsorten valt att endast ha en ingång där resenärerna kan kliva på.

- När Östgötatrafiken till hälften ägdes av kommunerna beslutade Norrköping att alla ingångar på bussar och spårvagnar skulle vara tillgängliga. På så sätt skulle det vara lättare att gå på och av och leda till kortare stopp och bättre flöde i trafiken. Linköping var å andra sidan rädda att förlora biljettintäkter, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Ökad kontroll i höst

Kontrollverksamheten utförs av vaktbolag och sedan i slutet av 1990-talet är det Securitas som har haft avtal med Östgötatrafiken. På grund av en billagare prislapp kommer Svensk Bevakningstjänst från och med första oktober i höst att ta över kontrollen som då skärps.

- Vi kommer att skärpa kontrollverksamheten och ska ha fler och mer effektiva kontroller, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Läs mer i papperstidningen.

Under 2011 gjordes 26,6 miljoner unika resor i länet. Totalt kontrollerades cirka 54 000 resenärer under samma år.I Östergötland betalar du 1200 kronor i straffavgift om du saknar färdbevis medan ett månadskort kostar 1025 kronor.Under 2011 kostade kontrollverksamheten för Östgötatrafiken nära 1,9 miljoner kronor. Från och med 1 oktober ligger kontraktsumman för det nya vaktbolaget, Svensk Bevakningstjänst, på 2,7 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om