Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vanligt att rättegångar ställs in

Mer än var femte rättegång i brottmål ställdes av olika skäl in vid Norrköpings tingsrätt under förra året.– Varje inställd förhandling, när vi sitter i salen, är självklart bortkastad arbete oavsett vad det beror på, säger lagmannen och chefen för Norrköpings tingsrätt Hanserik Romeling som tycker att Domstolsverkets statistik är missvisande.

NORRKÖPING2013-04-12 08:42

Bara under förra veckan fick flera huvudförhandlingar ställas in vid Norrköpings tingsrätt på grund av att de tilltalade inte kom.

I onsdags satt till exempel hela rätten, vittnen och målsäganden och väntade på en 21-årig man som stod åtalad för att vid två tillfällen samma natt under Augustifesten ha rånat ungdomar på deras mobiltelefoner, i Ljura. Vid ett av tillfällena var han beväpnad med en skruvmejsel. Han var också åtalad för ett rånförsök samt ett ringa narkotikabrott.

242 gånger

Men 21-åringen dök inte upp i tingsrätten så rättegången som skulle pågå under hela onsdagen fick ställas in.

Det här var tredje gången denna huvudförhandling ställdes in. Första gången i december kom inte en målsägande. Andra gången, i februari, skulle en offentlig försvarare resa bort.

Norrköpings tingsrätt ställde under förra året in 242 huvudförhandlingar som gällde brottmål vilket är mer än var femte förhandling. Det här enligt statistik från Domstolsverket.

Bristande delgivning

Bristande delgivning med kallelser till förhandlingar är, enligt Domstolsverket den största orsaken till att tingsrätterna runt om i landet tvingas ställa in en utsatt förhandling. Det vill säga att den åtalade inte dyker upp på grund av att polis och domstol inte har lyckats nå dem för att tala om att rättegången ska äga rum.

Missvisande statistik

Lagmannen och chefen för Norrköpings tingsrätt Hanserik Romeling medger att bristande delgivning är ett bekymmer i Norrköping, precis som i hela landet. Men han tycker att Domstolsverkets statistik är överdriven och missvisande. Han menar nämligen att i de flesta fall har den inställda förhandlingen naturliga förklaringar, som till exempel att någon blivit sjuk, ett vittne eller en målsägande är bortrest eller det har tillkommit nya brott.

– Så fort vi har kallat till en förhandling men av någon anledning ställer in den så hamnar den i Domstolsverkets register som inställd, säger han.

Bortkastat arbete

Ett annat bekymmer i Norrköping är att personer, främst tilltalade men även vittnen och målsägande som är delgivna, inte dyker upp i rättssalen.

– Varje inställd förhandling, när vi sitter i salen, är självklart bortkastad arbete, oavsett om det beror på att delgivningen inte lyckats eller om personer inte dyker, säger Hanserik Romeling.

Ny utredning

Förra veckan överlämnades den så kallade straffprocessutredningen när det gäller brottmål till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att fler brottmål ska kunna avgöras även när en tilltalad väljer att inte komma till en förhandling.

– Ges vi ökade möjligheter till det tycker jag att det bra, säger Hanserik Romeling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om