Vanligare med underentreprenörer

Efter raset vid Rustalagret i september där minst en byggarbetare skadades och flera chockades visade det sig vara fler än tio underentreprenörer inblandade.

Foto:

NORRKÖPING2015-02-16 07:30

Ett problem som kvarstår även efter att facket förhandlat färdigt.

– Det var ju många enmansföretagare som var anlitade som underentreprenörer, men i realiteten fungerade de som anställda. Vi lyckades få fem av dem att bli anställda istället för att driva egna firmor, säger Niklas Landstedt på Byggnads.

Men om det är en lösning på problemet med många underentreprenörer generellt är tveksamt och när ingen har huvudansvaret kan risken öka för att något ska gå fel. Som det gjorde när flera underentreprenörer var inblandade i att resa den pelare som monterats fel och därför rasade. En byggarbetare som stod i den liftkorg som träffades av den rasande pelaren skadades, dock inte allvarligt, och flera byggarbetare var väldigt nära att bli träffade. Flera av dem som befann sig i närheten chockades.

– Det här är ett fel som kan hända när många entreprenörer är inblandade. Det blir otydligt vem som har ansvar över vad och särskilt när det rör arbetsmiljöfrågor, säger Niklas Landstedt.

När några av enmansföretagarna blev anställda blev det något tydligare. Men i de delar där Byggnads inte har kollektivavtal med entreprenörerna är det fortfarande en otydlig ansvarsfördelning.

En arbetsplatsansvarig finns på bygget från Bygg Rosen som ska ha en samordnande funktion och Niklas Landstedt anser att de har bra koll.

Byggnads har varit på ett återbesök ute på Rustabygget, i övrigt förlitar man sig på att de så kallade egenkontrollerna fungerar. Ett kontrollsystem som bygger på att själv kontrollerar så att man gör rätt i det löpande arbetet.

– Men det är klart att det kan vara skillnad på om man själv kollar så att man gör rätt eller om någon annan gör det, säger Niklas Landstedt.

Att bedriva arbetsmiljöarbete på byggplatser är ett ständigt pågående arbete.

– På andra arbetsplatser kan man ju till exempel flytta en lampa så att den sitter rätt, men på ett bygge så förändras ju arbetsplatsen hela tiden så det är betydligt svårare, säger Niklas Landstedt.

Och trots att Byggnads jobbar för att färre entreprenörer ska vara inblandade verkar utvecklingen gå i motsatt riktning.

– Vi jobbar i motvind, det blir vanligare och vanligare med många underentreprenörer. Upphandlaren köper som den vill och det är inget vi styr över. Däremot hoppas jag att vi kan vara med och påverka offentliga upphandlingar så att våra skattepengar går till företag med egen personal där man har kontroll över hela processen, säger Niklas Landstedt.

Rustaraset

10 september 2014 rasade två betongpelare och en överliggare om sammanlagt 35 ton på bygget.

En byggarbetare i en lift skadades när en pelare träffade liften.

Ingjutningen av fundamentet hade gjorts på fel sätt.

Fler än tio underentreprenörer var inblandade i bara betong- och uppresningsarbetet.

Någon traditionell huvudentreprenör finns inte.

Lagret ska bli 57 000 kvadratmeter stort och beräknas vara klart i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om