Vänj er vid den synen
Allt fler rättegångar har hotbilder som kräver säkerhetspådrag.Igår höjde många förbipasserande på ögonbrynen vid tingsrätten.Där pågick den uppmärksammade ekobrottsrättegången under hård polisbevakning.- Det blir allt vanligare att vi bevakar rättegångar, säger Lars Delleskog, kommissarie och informationsansvarig på Östgötapolisen.
Poliserna Rasmus Borgström och Fredrik Olsson beväpnade med MP5 utanför tingsrätten i Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Sett över tid har det skett en förändring vad gäller hot i samband med rättegångar. Det ser jag med mina 34 år som polis. Nu är det vanligare att vi medverkar med bevakning, säger Lars Delleskog.
- Man kan ana att ökningen har ett samband med att tillgången på skjutvapen ökat i samhället och ett hårdare samhällsklimat. Att det är grövre brottslighet idag än tidigare kan man se på tingsrättens sammansättning av mål, säger Lars Dahlstedt, lagman på Norrköpings tingsrätt.
Kriminella gäng
Enligt Delleskog har framväxandet av kriminella i nätverk eller gäng det senaste decenniet medfört ett större inslag av hot mellan kriminella. Men hot förekommer även i familjemål och hedersrelaterade brott.
Igår blev hot kring rättsprocesser något påtagligt för många norrköpingsbor. Förbipasserande på Södra Promenaden, St Olaigatan och Nygatan möttes av polis tungt beväpnad med maskinpistoler, MP 5, med dubbla magasin.
Ekobrottsrättegången om luftfakturor på 40 miljoner, som i förra veckan inleddes i förvaltningshuset Rosen, har flyttats till tingsrätten.
Mordplaner
Hoten riktas mot en av de sju inblandade, en 32-årig stockholmare. Han har tidigare friats från misstankarna för att ha varit med att planera mordet på gangsterledaren Milan Sevo.
- Vi finns på plats för att trygga att rättegången kan genomföras utan intermezzon. Vi kan inte gå närmare in på vari hotbilden består. Därför har vi en yttre bevakning och utökad säkerhetskontroll, säger Lars Delleskog.
"Säkerheten kostar"
Säkerhetspådraget kommer inte att vara lika stort under hela rättegången. Insatsen är förenad med stora kostnader, men någon siffra kan Delleskog inte ge.
- Det kostar personella resurser och övertid, men jag har ingen klar siffra ännu. Trygghet kostar. Allt har ett pris.
För att undvika riskfyllda transporter hålls rättegången i Norrköping, trots att det finns speciellt avsedda säkerhetssalar vid tingsrätterna i Linköping och Stockholm.
"Resor en risk"
- Det optimala är att lägga en säkerhetssal i anslutning till häktet i Norrköping eftersom den stora säkerhetsrisken är transporterna. Att köra folk på E4 är inget bra alternativ. Det bästa för oss hade varit att vara i polishuset, men nu bygger man om och det borras och bullrar för mycket.
- Vi ska få en ny sal i samband med ombyggnaden. En riktig tingssal anpassad för våra behov som ska bli bättre i alla avseenden. Där får man en högre säkerhet eftersom häktade och frihetsberövade personer aldrig behöver lämna byggnaden, säger Lars Dahlstedt.
4-5 senaste året
Lars Dahlstedt uppskattar att totalt fyra-fem rättegångar krävt polisbevakning det senaste året.
Normalt att höjs säkerheten enbart med en så kallad larmbåge och ett par väktare. Det har man haft i uppemot tio fall det senaste året.