Vångadag med fläsk och sås
VÅNGA- En av de mest besökta hembygdsdagarna på senare år!Det sa Gunnar Asserhed, vice ordförande i Vånga Hembygdsförening, efter söndagens hembygdsdag som lockade cirka 2.000 besökare.
Många besökare under hembygdsdagen i Vånga passade på att äta Vånga-doppe, en inhemsk maträtt i Vånga. Inga-Lill Larsson, närmast och Ulla Bernhard stod för tillagningen. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Hembygdsdagen i Vånga blev alltså ovanligt lyckad i år: underbart väder, många besökare, sång och musik, hantverk och djurutställning - och dessutom "Vånga-doppe"! En speciell maträtt från trakten.
- Gubbarna i Vånga, som skulle ut på åkrarna eller jobba i gruvorna lär ha ätit Vånga-doppe innan de gick hemifrån, berättar Inga-Lill Larsson som till sammans med Ulla Bernhard serverar rätten, som består av brödbitar, vit sås och stekt fläsk.
<b>Många års arbete</b>
För musiken svarade Skärblacka dragspelare samt Orgagillet som spelade och dansade. Dessutom bjöds publiken ett musikkåseri av hemvändande bröderna Sören och Göran Bolander, vars pappa var präst i Vånga en gång i tiden.
En trio hembygdsmän erhöll också en minnesnål och diplom från Hembygdsförbundet för många års nedlagt arbete inom Vånga Hembygdsförening, nämligen Birger Sandberg, Gunnar Öjemo och Arne Ivarsson som tilldelades utmärkelserna av Gunnar Asserhed.